13 May 2017

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam hari,
Itulah yang menggembirakan hati,
Anak itu cubaan dan ujian,
Maafkan kami andai menjadi cubaan dan ujian yang memerihkan hati,
Maafkan kami kerana masih berfikir tentang kemewahan diri,
Makannya ala kadar,
Sedang kita masih kenyang,

Ketahuilah ibu,
Aku disini bukan kerana perkara yang sia-sia,
Bukan juga kerana mengejar dunia semata,
Namun kerana syurga yang kita sama dambakan
Untuk kita bersama-sama berada disana
Hak seorang anak kepada ibunya adalah,
Anak solehah.
Al quran dan hadis menjadi pegangan

Anak itu adalah harta,
Harta yang paling ibu sayangi dan cintai,
Harta yang ibu ingin bawa ke syurga,
Seperti yang didambakan Aminah,
Allah swt berfirman;
Kamu sekali-kali tidak akan sampai kepada kebajikan sebelum kamu menafkahkan
sebahagian dari harta yang kamu cintai. Dan apa saja yang kamu nafkahkan,
maka sesungguhnya Allah mengetahui. -Al imran:92-
Harta bukan sekadar wang,
Harta bukan sekadar kemewahan,
Tapi harta adalah semua yang kita sayangkan,
Maka sudi kah ibu, menginfakkan "hartamu" ini ke jalan Allah?

______________________________________________________________________


02 August 2016

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada masalah..kadang2 tak dapat call, kadang2 hang..
mama pun told me the same thing.
so i was thinking to buy him a new one..

and i bought him lenovo yang murah bawah rm300..
itu je yang mampu time tu..
tak pela..

back then, aku banyak merenung la lepas tu..
handphone aku hilang sebab kena curi..
untuk aku, aku beli handphone yang lebih mahal (tapi tak adala sampai rm1000..hamboih)..
lenovo jugak..
for those who do yang murah2


time form 4 handphone kena curi jugak..
tapi ayah aku gantikan dengan handphone yang baru..pilih je mana2..

tapi sekarang aku tak dapat nak gantikannya dengan mana2 handphone yang dia boleh pilih..
katanya nak oppo..tapi erkkkkk, bajet tak cukup..
he called my mom, i heard what he said..he was so happy then..

kalau aku tak dapat apa yang aku nak, mau merajuk sampai puasa 30minit..haha..
tapi itulah ayah..
dia tak mengharapkan apa2 sangat pun daripada anak2 dia..
guess he just want to live happily..
let him be..
same goes to mama..

yosh sape tak nak happy..
hurm, bukan nak kata aku boleh bagi handphone tu pada ayah atau mahu tunjuk baik or what so eva orang nak fikirkan..
tapi kerana ianya membuatkan aku tersentuh dan merenung kembali apa yang ayah telah korbankan untuk family..
alhamdulillah..

hadiah pertama untuk ayah <3

29 June 2016

Cerita Budak 2 Pointer:Part 2-Tips

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & good day everyone,

Alhamdulillah, we still stay in this last 10 ramadhan and its time to speed up for lailatul qadr. Semoga Allah mengizinkan kita semua berada pada malam yang mulia itu, insyaallah.

Btw, entry kali ini adalah sambungan daripada entry yang sebelum ni which is:Cerita Budak 2 Pointer
Since i've been received few emails regarding on bagaimana cara nak up kan pointer daripada 2 pointer kepada 3 pointer.So here are some tips from me BUT tips ni cuma pandangan aku sahaja, pendapat setiap orang berbeza2 and you may choose which one you want.

1.Konsep tawakal usaha tawakal doa tawakal tawakal
konsep yang selalu kita pegang, tawakal itu berada di penghujung.sebagai contoh, bila kau dah tak tau nak study, then kau akan cakap "tawakal je lah".*aku pun.hik*

tapi sebenarnya konsep tawakal tu berada pada sebelum nak start sesuatu, dah start, pertengahan dan akhir.kenapa?
sebab penyerahan urusan kita kepada Allah bukan ada pd garisan penamat je, tapi ianya ada pada sepanjang masa jadi rugilah kalau kita tak grab daripada permulaannya lagi.betul tak?


2. Yakin yg Allah memberi rezeki
actually yakin dan tawakal ni boleh berada dalam satu point.ianya tidak lari jauh.tanpa keyakinan terhadap Allah, bila kita jatuh or dapat pointer yang tak berapa best, dah usaha banyak tapi pointer tak naik2, kita akan questioning "why" dan tak puas hati dengan apa yang Allah beri.yakinlah apa yang Allah dah berikan kepada kita tu, itulah yang terbaik utk kita.



3. Redha
redha ni sebenarnya adalah berlapang dada dengan setiap apa yang Allah tentukan.keputusan tinggi or rendah, redha.thats the best

4. Fokus
Kita sebenarnya banyak je masa tapi kita tak fokus.Bila ada mood baru nak buat kerja.Tak boleh la macam tu dek non.

siapkan kerja2 assignment2 tu dulu.barula buat kerja lain.masalahnya kita ni terlalu banyak menghabiskan masa dengan benda2 lain dan akhirnya menyalahkan perkara itu ini sebab tak dapat siapkan assignment dan pointer exam jatuh.fokus one by one.

5. Feeling determined


setiap kali kau berangan, make sure angan2 tu logik untuk kau achieve dalam kehidupan ni.

you know who u r.

6. Ikut betul2 time table yg kau rancang@disiplin
ku percaya ada sesetengah daripada korang akan buat time table kononnya nak study pukul berapa, lalalala kan.jangan kononkan je, tapi BUAT der~.
macam aku dulu, aku akan buat kerja pukul 9pm - 11pm.if nak stay up, kul 11pm rehat, kul 12 sambug balik, then tidur dalam pukul 1.30am.

7. Kelas bukan tempat update status
aku faham, kelas adalah tempat yang membosankan dan time tu la kau nak update status la, stalk orang la, berbisnes online la.u know what, aku seronok pergi kelas walaupun pada asalnya aku malas nak pergi kelas.because i've learned something new.even benda tu macam tak berkait rapat dengan aku pn.nak dapatkan ilmu macam tu, mungkin tak dapat kat tempat lain.
jadi jangan buat benda lain dalam kelas..unless tak boleh fokus sgt, lepas kelas kau tanya la kawan2 kau benda yang ko tak dapat nak grab tadi.

8. Notes
Notes ni kalau kau rasa kau just salin tapi tak faham or tak hafal pun, tak perlu buat.bazir kertas.carila cara yang paling muntij (efektif) untuk kau fhm dan ingat.
kalau aku, aku lebih suka berbincang dgn kwn2.tengok lecture notes, bincang.tak salin sangat pun.kalau salin pun, salin definition sahaja.

9. Chill out
tak perlu kalut2 dek non..tenang..chill..sandarkan segala2ya pada Allah SWT..


Insyaallah, mudah-mudahan ianya sedikit sebanyak membantu anda.
Pointer tu penting tapi tak perlu kalut sangat.Yang paling penting adalah hubungan kita dengan Allah..Sekrianya kita jaga hubugan kita dengan Dia, mesti Dia akan bagi kita sesuatu yang tak disangka2.
Entahla, aku bukan orang yang bijak pandai.Setakat ni yang straight A pun UPSR je.hahahaha.

Namun Allah bagi aku satu rasa yang aku pun tak reti nak describekan.Ibarat ada satu rasa dalam hati tu kata, :Just depend on Him:.
kadang2 kita pikir macam2 kan untuk naikkan pointer?.
kadang2 kita rasa kita usaha macam2 kan untuk dapatkan dekan?
mungkin kita cuma terlupa satu benda, iaitu untuk menyerahkan segala urusan kepadaNya daripada awal lagi.


#Ramadhan masih berbaki lagi beberapa hari. Jom speed up to seek Allah attention and forgiveness.
Raya?.Tunggu dulu.

09 June 2016

Alhamdulillah, Aku Diuji

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & good (morning/afternoon/night).

I still remember the date, day and time. It was happened last Safar/December 2015.6th Dec 2015, Sunday, 7.40pm.I have no idea what i'm doing by that time.Yang aku cuma ingat, aku tengok air keluar daripada soket dan keep keluar dan keluar.Time tu hujan.Penyambung atap yang tengah-tengah tu satu dah tercabut sebab angin kuat.Wiring rumah pulak memang bermasalah sejak dulu lagi.Satu plug terbakar, rumah akan black out.Aku dan jiran sebelah yang baik sangat, tolong cari orang nak naik untuk tutupkan atap tu.Tapi disebabkan musim hujan jadi ada yang tak berani naik dan busy.Call owner rumah, katanya nak datang.Tapi nak dekat seminggu lebih tak datang2.Mungkin dia pun ada masalah yang kita tak tahu.

So pada hari kejadian, hujan tengahari tak silap, lebat jugak.wohoo tak boleh jadi ni.time tu yang aku pikir nak tak nak memang kena panjat siling dan tadah dengan besen ke or apa2 je supaya air tak masuk dalam soket.Then i decided, ok kena panjat.Mula-mula, aku naik and duk dekat tangga je, tapi kawan aku ni ajak tengok sekali sebab serius basah and bertakung air dalam tempat wayar tu.I said to her, "tapi saya gayat nak naik".but then aku buat2 cool, naik la jugakkan.haha.then bila dah buat investigation ala2 CSI gitu, so one of us decide untuk turun ambil plastik.Akulah yang decide untuk stay kat atas dan kawan aku turun.hehe.I was wandering around.Then suddenly, aku terpijak atas siling, dan bunyi macam gajah jatuh.boooooommmmm..eh tu bom..the sound, cannot described by word..

Aku tak tahu apa yang dah terjadi coz collapse sekejap.Gelap.Macam tidoq.Tapi aku dengar kawan aku panggil daripada jauh, 'Wani, hazwani, wani".I was trying to open my eyes, but i don't see anything.It was all black.I was thinking of death.But then it became more clearer and i can see my friend.She just looking at me as she was shock too.
I cannot move, and I ask her, 'apa yang dah jadi kat saya?'.
and she said, 'erm bibir awak bleeding'.I dont know my condition by that time, aku angkat kepala sikit dan tengok darah menitis.thats all.dan tak boleh bergerak langsung.I guessed one part of my bone cracked.and yes.patah.

Moment naik ambulans dan orang keep asking, what happened, macam mana boleh jatuh and bla bla bla.it was very tiring actually to explain.dan semua orang respon dengan geleng kepala.yela sape nak angguk.heh.dan aku sangat ready untuk mendengar bebelan2.haha.yup, itulah yang aku dapat.i was ready for people to call, mengarut, ko bersalah, ko tak betul, gila, etc.haha.

Tapi hanya less than 5 persons yang memberikan kata2 yang aku harapkan.bila My best friend sampai rumah on the next day, she look at me and she cried (time ni dah kat rumah sewa).i ask her, "kenapa ko menangis, sepatutnya aku yang menangis sebab sakit".she said, "sebab aku tak ada time kejadian.Allah bagi kau ujian wani untuk kau lebih kuat".
Then one of my friend said, "jelesnya Allah bagi ujian dekat akak macam ni, sebab nak akak jadi kuat.saya tak tau ujian saya apa."

Masyaallah.being jealous of me?.because of this test?.jawapan yang pelik dan rare bagi aku.but then i try to reflect back what i've done and why Allah still give me one more chance to breathe.i felt from 10ft high.
so this is not just a reminder for me but for u also.

it reminds me of al-ankabut:2.
do we think we are not being tested.?.its like when its the end of the semester u have examination.right?.through the semester period, u only have test or quiz which is not as big as the final exams.what do we do when it comes to final exam?.we pray hardly, suddenly al quran became our best friend, berdoa bersungguh2 ni.but after the exams what do we do?.party.shopping.
sama juga macam ujian ni.bila kita diuji baru kita ingat siapa tuhan kita.
but once Allah dah tolong kita melepasi ujian tu, kita lupa siapa yang tolong kita..aku teringat surah al-isra:62 & yunus:12 (sila buka al quran anda~~)..heee

ianya satu reminder yg sgt2 besar..ujian yang Allah beri kepada kita bukan sekadar untuk mentarbiyah kita tapi mentarbiyah orang2 disekeliling kita juga..

ujian ni baru sikit..sahabat ujian dyorang lagi core..patah tangan, kaki bukan sebab jatuh siling tapi sebab berperang..aih..

hidup kena move on.!


13 January 2016

Viral: Share or Not

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wahai kengkawan-kengkawan sekalian~

So, macam mana life?.alhamdulillah still bernafas dan mampu mengembangkan perut dan badan kan?.haha.alhamdulillah Allah memberi kita peluang untuk hidup dan bertaubat kerana kita adalah hambaNya yang tidak terlepas dari dosa, namun pengampunan Dia sentiasa terbuka luas seluasnya.

Well..well..well..its been a long time tak meruncingkan jari dengan blog kerana meruncingkan jari dengan thesis..aih pray that i able to finish my msc soon.i mean reallllyyyyyy sooooonnnn..i mean THIS YEAR!!..insyaallah..and semoga korang juga akan dipermudahkan urusan..

Ok straight to the point, to the big title.
Why am i choosing this issue is because of we, people sometimes over react or over thinking or over yang everything over.its like people nowadays people are taking care of other people toooo much.wayyyy tooo much.u know what i mean?.

"hey, c'mon, is it wrong taking care of other people?.humanity kot.benda ni kita patut tegur kot.benda ni patut jadi pengajaran dekat semua orang kot."

wooohooooo..calm down~..i'm not saying that all of those are wrong, yet it is not right to bash other people of what they're doing.we didn't even think about other feelings.let say if u r the chosen one to be viral.shame?.u know u r shame, so why u did that?.

media sosial bukan tempat untuk mengviralkan perkara2 yang tidak elok dipandang, atau tempat membalas hujah2 yang tak kehabisan, atau tempat untuk share all ur personal activities without limit.no.i admit, once i am one of those yang menjadi hakim facebook but i realize that people still with their thought and still arguing the small matters.which later become the big matters.so what did u get?.anger, not satisfied that he/she did not agree with ur statement.so, tak dak guna pun kan?.

kadang2 benda2 remeh pun kita nak argue.seperti trend sekarang, be like ... jadilah seperti ...
i've seen many comments yg cakap macam2.tak kurang juga yang membash page2 islamik.
kita selalu mengatakan yg we love rasulullah, and hanya dia sahaja contoh yang terbaik yang Allah ciptakan.kerana dialah yang sepatutnya kita contohi at the first place (33:2).so why u nak doubt or argue dengan statement yang Allah dah beri.
u know what, ini kerana ibadah, akhlak, aqidah terpisah daripada kehidupan.thats why we r arguing the small matter yg tak sepatutnya kita arguekan. semata2 nak dapatkan perhatian yang lebih, ramai orang like n share, no point dude.

pagers-pagers juga tidak lari daripada memberi hujah-hujah yang sama ada mem'back up' and membangkang berita2 daripada page lain.sekiranya hujah tersebut adalah realistic dan tak lari daripada perkara yang boleh up kan kemarahan or ketidak puasan hati orang lain, i guess it should be ok.if not, silence is the best way.u can discuss with ur friends belakang2.tak perlu update pun.to be safe.coz each of us, have our own view or pandangan masing2.sometimes apa yang kita fikir tak sama dengan orang lain fikir.same goes to me here.apa yang aku tulis sini adalah my point of view, ada orang boleh terima dan ada orang tak boleh terima.


cara kita nak memberi pengajaran atau menegur perbuatan sesorang itu bukan lah dengan cara mengviralkan dengan terus memberikan kata2 yang sinis, sarcastic, kesat.that is not what islam told us to be.Allah ajarkan kita supaya ajarkan kepada orang itu dengan ajaran yg baik dan bantah dengan cara yang baik.tak percaya?.buka 16:125.dan kalau kita dah tegur pun orang tak nak terima maka sabar tu adalah lebih baik.its in the next ayat (126).

benda viral tak sepatutnya menjadi aib seseorang.dan untuk kita juga yang suka update activities either on fb, insta, tweet etc, we should be more careful la.its not everything we can share on media social.kita wajib tapis.terutama sekali kepada gegurls dan wewomen.we need to take care of aurah, facial expression.
"dah tu, tak leh la nk buat kenyit2 duck face?".
for me, its a no.u can smile but not too overload ok.kerana lelaki, imaginasinya bermacam.kalau ada awan kepul2 keluar dari atas kepala dyorang, scary kot kalau korang tahu apa dyorg pikir.haaaa.

viral.boleh jadi fitnah kepada si pengviral atau kepada mangsa viral.fitnah is memang dosa besar.so we should beware.before u share something, make sure it is from news yang sah dan sahih, tidak mendedahkan aurat lelaki/wanita, tidak mendatangkan kemarahan org lain.so, if u r not sure about the news, just let it go.and kita perlu tapis pagers2 ni.kerana ada je page yang menyebarkan kebaikan mahupun keburukan.pagers ni bila ada orang report baru dia viral.jadi kita pun janganlah jadi reporter yang tak bertauliah yang sengaja mengapi2kan orang.boleh?

we have lots and tons of work to do. always remember, kerja 51:56 and 2:30 sepatutnya tidak berhenti.berbanding dengan kerja-kerja membash orang.waste of time.
i'm so sorry from what i've said here.cuma, ianya adalah satu isu yg dah lama terfikir.and i'm not saying i'm too good and all the things i mention is not 100% correct.
cuma, jomlah kita, lets be a better and good person.yes i invited u together to be someone who've been good to our deen, to Allah.we live because of Allah. (al-ikhlas:1-4).to seek His attention.harapan dan perhatian tu bukan terletak pada manusia tapi pada Dia.sebab tu ibadah merangkumi akhlak dan aqidah.

notapendek: i am no good at english tapi acah2 duduk obersea.sorry for the grammar.haha.
i am here not just to membebel but also to remind myself.

16 April 2015

Kahwin & anak: BIG Tanggungjawab

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & hai,

Whats up and whats down?.
Feeling great, alhamdulillah
Feeling dull, al-quran will brings up ur happinessssssssss....weeeee

Well, its been a long time haven't memblogginnggg and menulis ayat2 sastera dan puisi..ahak..
Purff enough of this poyonesss..straight to the point..

I'm 24 (ohhh myyyyy), biasa la soalan bab2 kahwin and pasangan hidup and bf and jodoh ni berleluasa time ni..nak-nak lagi member ramai dah membina masjid..maka semakin menjadi2 la topik hangat budak 20-an ni..
lelaki single cerita pasal perempuan..
perempuan single cerita pasal lelaki..
alah admit lah..(aku pun begitu, kihkih)

adakah anda tahu bahawa kahwin ini bukanlah main-main dan bukan untuk test2..dan bukan sekadar nak tunjuk kat ex hang yang hang dah kahwin dengan orang lain (duhhhhh)..
kahwin ni tanggungjawab yang dipikul nanti tersangatlah besorrrrr..
malah lebih besor daripada daripada keinginan untuk berkahwinan untuk memiliki pasangan..
lebih besorrr lagi daripada korang rasa tak sabar2 nak hidup bersama pasangan korang..

pernah tak hangpa teringat dekat ayat 2:30,
Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat ; Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi....."..

mesti dan messsttttiiiiii setiap pasangan mengimpi2kan nak melahirkan zuriat, baby, anak..sape tak mau anak?..kan??..
pernah tak korang memikirkan tentang anak2 hangpa tu sebenarnya khalifah dimuka bumi?
untuk melahirkan zuriat/baby, bukan sekadar suka suki memenuhi keinginan mahu anak tapi Allah bagi tanggungjawab dekat kita, latih anak tu, ajar anak tu supaya dia menjadi seorang pemimpin, khalifah, yang menyebarkan kebenaran tentang Islam.

mungkin ketika baby itu lahir, kita akan mendoakan semoga jadi khalifah di muka bumi, jadi anak yang soleh dan solehah..bagus doa sebegitu..memang wajib kita mendoakan yang baik2 untuk anak2 kita..tapi masalahnya apa?
masalahnya selepas itu adalah cara didikan kita kepada anak kita..mahu jadi anak soleh, tapi didedahkan dengan perkara yang tiada kaitan dengan agama..
jadi dimana parenting mengikut Islam?..

sekiranya kita tahu lebih mendalam tentang tujuan Allah hidupkan kita dimuka bumi ini, kita akan tahu tujuan kita melakukan sesuatu perkara..even nak melahirkan anak pun kita kena tahu tujuan kita melahirkan anak..bukan sekadar, i nak baby girl..oh i nak baby boiiiii..no no..its more than that..

aku belum berkahwin..bile?..Allah dah tentukan tapi aku tak tahu..calon?..Allah dah sediakan yang terbaik untuk aku, dan aku tak tahu sape dia..titik..kih..
mungkin aku belum merasai sepenuhnya tanggungjawab dan perasaan mempunyai anak dan menjadi seorang isteri..namun aku berharap nasihat2 diatas ini juga menjadi nasihat pada diriku di masa hadapan nanti..
apa yang diperkatakan dalam entry kali ini adalah hasil daripada tarbiyah yang aku pelajari dan pemerhatian sekeliling dan pemikiran gue..

*anak sedara pun aku tak reti nak jaga lagi..macam mana dengan anak sendiri nnt..mampukah aku?..sobs*


01 November 2014

Hasil usaha dan Kecukupan

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & good days..
hopefully today is your good day, insyaallah.



Kebiasaannya pada umur 20 ke atas, kita pasti akan terfikir tentang alam pekerjaan dan juga bagaimana untuk kita cari hasil pendapatan.
Kebiasaannya lepasan SPM kita pasti akan rasa macam ingin bekerja sementara menunggu tawaran sambung belajar.

Kita akan sentiasa berfikir, "macam mana aku nak buat untuk tingkatkan hasil pendapatan supaya cukup untuk menampung hidup ni?.nak makan.nak minum.bil-bil.kahwin.ihik"
persoalan kita didunia ini hanya soal wang wang wang wang.duit duit duit.
no money no talk bebeh~~

Islam sangat menyeru manusia dan mewajibkan manusia untuk cari hasil pendapatan tanpa bergantung kepada orang lain.Seperti salah satu hadis  yang terkandung dalam Riyadhus Shalihin:

"Miqdad bin Ma'dikarib ra. meriwayatkan dari Rasulullah SAW bersabda; Tidaklah seseorang memakan makanan yang lebih baik daripada ia memakan hasil kerja tangannya sendiri." (h.r. bukhari)

Itulah sebaik-baik hasil usaha yang kita lakukan.Hasil usaha kita sendiri.
Mesti kita rasa puas hati dengan usaha yang kita dah buat dan membuahkan hasil sangat memuaskan.Mesti rasanya syiok bangat~~
Kerana kita rasa kepayahan untuk memulakan dan mengharunginya.Keringat yang kita keluarkan seperti tidak menjadi satu usaha yang sia-sia.Allah pasti memberi ganjaran kepada mereka yang berusaha dengan bersungguh serta bertawakkal kepadanya.

Seperti orang yang bersusah payah menanam padi dengan orang yang membeli beras.
Si penanam perlu menjaga padi-padi itu sihat dan tidak dirosakkan oleh serangga perosak untuk menghasilkan beras yang elok untuk dijual kepada si pembeli beras.
Adakah si pembeli beras itu tahu bagaimana si penanam padi itu bersusah payah menjaga padinya?
Dia beli je beras.Kisah apa ork.


Hasil usaha itu hendaklah dibahagikan ke jalan Allah swt, keperluan hidup, keperluan masyarakat.
Hasil usaha jangan tamak seorang diri.

Dan sebab apa kita perlu berusaha untuk semua ini.?
Untuk kecukupan hidup kita.
Kecukupan dari segi segalanya.betul dok?

Namun, manusia sekarang ni, berusaha untuk melebihkan kecukupan yang terlebih cukup.
Kadang-kadang aku melihat manusia-manusia ini, "apa lagi yang tidak cukup?"
Kereta ada.-BMW lagi tu-
Motor ada.-Berkuasa tinggi pula tu-
Rumah ada.-Dua tingkat, banglo, siap ada bibik lagi tu-
Pakaian ada-Yang rm10 memang tak pandang ler-
Kasut ada.-Jalan sana sini bunyi 'tak tak tak'-
Makanan ada.-Makan dekat hotel.tak main ler kedai tepi jalan-

Kalau semua ini kamu ada, apa yang kamu tak dek?

Segala-galanya kamu fikir tak cukup.memang tak cukupla.itulah nikmat yang kamu tidak syukur.

Bab Hasil usaha tu dah biasa and ramai yang dah tahu macam mana nak berusaha semua2 tu.
Tapi ramai yang berfikir hasil usaha itu adalah untuk menjadi kaya raya.Ramai yang memilih untuk hidup mewah dan senang.
tapi tidak ramai yang memilih hidup yang bersederhana.

yelah, rezeki setiap orang berbeza-beza.
tapi kita harus bijak dalam membahagikan rezeki untuk keperluan yang patut.
apa yang kita dapat itu juga adalah untuk mereka diluar sana yang memerlukan bantuan kita yang dah terlebih cukup ni.

Kenapa Islam tidak mengajarkan kita untuk mengejar kemewahan?
Bila kita hidup mewah, sifat nak menunjuk2 itu tetap ada.Pasti ada rasa ingin bermegah-megah dengan apa yang dia bawa, apa yang dia ada.
Kita boleh lupa dan alpa tentang akhirat.Kita boleh jadi seorang yang tamak haloba dengan harta dan kuasa.
Itulah realiti dunia.



Oleh itu, hasil usaha dan kecukupan ini jangan disalahgunakan dan jangan disalah ertikan..
tiada salah hidup dalam keadaan yang serba serbi sederhana.Bersyukurlah atas apa yang Allah telah beri.Dia memberi setimpal dengan apa yang kita usaha.Insyaallah.

nota kaki:
bukanlah seorang yang pandai dalam perniagaan.cuma share apa yang saya dapat ketika berbincang mengenai usul 20 imam hassan al banna.
setiap orang punya pandangan masing-masing.insyaallah.
Ma'assalamah wa ilalliqo'.