Skip to main content

Posts

Jiwa Yang Bermujahadah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt.

Hati,
Sukar untuk digambarkan,
Sukar untuk dijelaskan,
Sukar untuk diungkapkan.

Apa yang terlintas,
Adakalanya menjadi rahsia,
Adakalanya dijelaskan,
Yang menjadi aib,
Ditutupi oleh Tuhan.

Yang berbeza antara kita,
Hanya lah ujian yang datang,
Tapi punya aqidah yang satu,
Saat kau yakin bahawa Allah membantu.

Saat teruji dengan manusia,
Sedaya upaya kau menegakkan yang benar,
Sedangkan manusia tetap dengan sangkaannya,
Sedangkan kau ingin memperoleh kepercayaannya,
Tapi kau tak mampu,
Untuk mengawal hatinya.

Saat teruji dengan perkara dunia,
Kau rasa kau tidak boleh lepas,
Adakalanya rasa ingin lari,
Jauh,
Jauh sekali,
Namun tidak bermakna jauh,
Kau dapat lari.

Allah Maha Mengetahui,
Allah Maha Halus,
Allah Maha Teliti,
Allah ketahui bahawa kau inginkan kebaikan,
Didatangkan ujian,
Disangka Tuhan tidak mengenal diri ini,
Sedangkan ujian,
Untuk membawa kita kembali kepadaNya.

Allah tahu kau sedang bermujahadah,
Allah tahu kau sedang berperang,
Den…
Recent posts

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada ma…

Cerita Budak 2 Pointer:Part 2-Tips

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & good day everyone,

Alhamdulillah, we still stay in this last 10 ramadhan and its time to speed up for lailatul qadr. Semoga Allah mengizinkan kita semua berada pada malam yang mulia itu, insyaallah.

Btw, entry kali ini adalah sambungan daripada entry yang sebelum ni which is:Cerita Budak 2 Pointer
Since i've been received few emails regarding on bagaimana cara nak up kan pointer daripada 2 pointer kepada 3 pointer.So here are some tips from me BUT tips ni cuma pandangan aku sahaja, pendapat setiap orang berbeza2 and you may choose which one you want.

1.Konsep tawakal usaha tawakal doa tawakal tawakal
konsep yang selalu kita pegang, tawakal itu berada di penghujung.sebagai contoh, bila kau dah tak tau nak study, then kau akan cakap "tawakal je lah".*aku pun.hik*

tapi sebenarnya konsep tawakal tu berada pada sebelum nak start sesuatu, dah start, pertengahan dan akhir.kenapa?
sebab penyerahan urusan kita kepada Allah bukan ada pd…

Alhamdulillah, Aku Diuji

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & good (morning/afternoon/night).

I still remember the date, day and time. It was happened last Safar/December 2015.6th Dec 2015, Sunday, 7.40pm.I have no idea what i'm doing by that time.Yang aku cuma ingat, aku tengok air keluar daripada soket dan keep keluar dan keluar.Time tu hujan.Penyambung atap yang tengah-tengah tu satu dah tercabut sebab angin kuat.Wiring rumah pulak memang bermasalah sejak dulu lagi.Satu plug terbakar, rumah akan black out.Aku dan jiran sebelah yang baik sangat, tolong cari orang nak naik untuk tutupkan atap tu.Tapi disebabkan musim hujan jadi ada yang tak berani naik dan busy.Call owner rumah, katanya nak datang.Tapi nak dekat seminggu lebih tak datang2.Mungkin dia pun ada masalah yang kita tak tahu.
So pada hari kejadian, hujan tengahari tak silap, lebat jugak.wohoo tak boleh jadi ni.time tu yang aku pikir nak tak nak memang kena panjat siling dan tadah dengan besen ke or apa2 je supaya air tak masuk dalam sok…

Viral: Share or Not

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wahai kengkawan-kengkawan sekalian~

So, macam mana life?.alhamdulillah still bernafas dan mampu mengembangkan perut dan badan kan?.haha.alhamdulillah Allah memberi kita peluang untuk hidup dan bertaubat kerana kita adalah hambaNya yang tidak terlepas dari dosa, namun pengampunan Dia sentiasa terbuka luas seluasnya.

Well..well..well..its been a long time tak meruncingkan jari dengan blog kerana meruncingkan jari dengan thesis..aih pray that i able to finish my msc soon.i mean reallllyyyyyy sooooonnnn..i mean THIS YEAR!!..insyaallah..and semoga korang juga akan dipermudahkan urusan..

Ok straight to the point, to the big title.
Why am i choosing this issue is because of we, people sometimes over react or over thinking or over yang everything over.its like people nowadays people are taking care of other people toooo much.wayyyy tooo much.u know what i mean?.

"hey, c'mon, is it wrong taking care of other people?.humanit…

Kahwin & anak: BIG Tanggungjawab

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & hai,

Whats up and whats down?.
Feeling great, alhamdulillah
Feeling dull, al-quran will brings up ur happinessssssssss....weeeee

Well, its been a long time haven't memblogginnggg and menulis ayat2 sastera dan puisi..ahak..
Purff enough of this poyonesss..straight to the point..

I'm 24 (ohhh myyyyy), biasa la soalan bab2 kahwin and pasangan hidup and bf and jodoh ni berleluasa time ni..nak-nak lagi member ramai dah membina masjid..maka semakin menjadi2 la topik hangat budak 20-an ni..
lelaki single cerita pasal perempuan..
perempuan single cerita pasal lelaki..
alah admit lah..(aku pun begitu, kihkih)

adakah anda tahu bahawa kahwin ini bukanlah main-main dan bukan untuk test2..dan bukan sekadar nak tunjuk kat ex hang yang hang dah kahwin dengan orang lain (duhhhhh)..
kahwin ni tanggungjawab yang dipikul nanti tersangatlah besorrrrr..
malah lebih besor daripada daripada keinginan untuk berkahwinan untuk memiliki pasangan..
lebih besor…

Hasil usaha dan Kecukupan

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & good days..
hopefully today is your good day, insyaallah.



Kebiasaannya pada umur 20 ke atas, kita pasti akan terfikir tentang alam pekerjaan dan juga bagaimana untuk kita cari hasil pendapatan.
Kebiasaannya lepasan SPM kita pasti akan rasa macam ingin bekerja sementara menunggu tawaran sambung belajar.

Kita akan sentiasa berfikir, "macam mana aku nak buat untuk tingkatkan hasil pendapatan supaya cukup untuk menampung hidup ni?.nak makan.nak minum.bil-bil.kahwin.ihik"
persoalan kita didunia ini hanya soal wang wang wang wang.duit duit duit.
no money no talk bebeh~~

Islam sangat menyeru manusia dan mewajibkan manusia untuk cari hasil pendapatan tanpa bergantung kepada orang lain.Seperti salah satu hadis  yang terkandung dalam Riyadhus Shalihin:

"Miqdad bin Ma'dikarib ra. meriwayatkan dari Rasulullah SAW bersabda; Tidaklah seseorang memakan makanan yang lebih baik daripada ia memakan hasil kerja tangannya sendiri." (h.r…