Skip to main content

Antara Membaca Dan Mengira

assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..

aku melatih balik jari jemari ku yang runcing ini untul menaip dengan laju.heee..
dah lama tak update blog tercintan ni.biar pun tak dek orang bace.lantak la.blog ni sekadar tempat untuk aku meluahkan ape yang terperap dalam otak aku yang hebat ni.lol.

btw, straight to the point la kan.malas nak bagi signal untuk belok, korang mesti wajib pernah mengalami situasi di mana ade yang suka membaca menghafal dan memang benci tahap pongo bile mengira.tapi ade je yang suke dua2 but for sure 1 of them would be less.rite?

bila aku sekolah rendah or zaman comel2 dulu (choisshhh!!), aku tak taw aku suke membaca or mengira sebab dua2 aku malas.hak9!!.tapi alhamdulillah upsr 5A jugak.*angkat kening mulut tersengih.lol.
bile aku masuk sekolah menengah, aku taw kat mane aku kurang.*ko kurang siuman kot??..hak9!!dush3!!
rope2nye aku ni payah nak mengfokuskan diri bile membaca.iyeee betulll nyah~..
aku suke bace, bukak buku, tapi nak fokus kan diri tu, tak usah kabo ler.juling mata den.and i have lots of virus in my brain thus i can't install what am i reading in about 5 minutes.secara terus terang nye, aku mudah lupe ape yang aku baca.and that makes me sick.coz aku suke bukak buku tapi payah nak ingat and hafal.dalam 10 kali aku bace and ulang balik, baruuuuuuuuuuuuuula save.bukan setakat nak hafal buku, nak ingat kisah2 silam yang teramat indah tu pun terkedip2.lol

akan tetape, aku suka jugak mengira.hoooooo.best wo men2 dengan nombor.setengah orang memang benci dengan nombor.tapi aku suke main2 tekan kalkulator.ngah3.bosan sangat dengar cikgu mengajar, tekan la kalkulator 350.(tu yang lama nye).haaaaaaaaaaaaaa aku memang suke kira duit.hak9!!!!.harumnya rezeki Mu Allah.mata duitan tak aku.ngah3.dulu aku ingat nak amik bisnes tapi tak taw la nape arah aku asyik ke arah sains dan menghafal jeeeee~~..

bukan aku tak suke, tapi aku kene struggle lebih la sebab otak aku ni tak leh simpan banyak bahan sangat.t jadi bengap buat sementara waktu.aku suke bukak buku tebal2 campbell and etc, tapi sayangnye (sayang sayang 1000 kali sayang~~), aku susah nak menghafal.tak pe, insyaallah aku cuba.go wani go.lol.

dulu antara biology and math dan add math yang dianggap susah rope2nye tak la susah mane, aku lebih score dekat math and add math.*bangge r tu?..cheh.tak de la.tapi rezeki kat yang tu.aku susah sikit nak paham bahasa2 puitis dan romantis orang sains ni.
*abis tu nape ko tak apply upu tu kos math?

erm ntah.hak9!!!..aku suke membaca and discover about living things, stuff.tapi aku suka jugak mengira.so antara membaca dan mengira??.heh??

Comments

  1. same la.... kte pun suke math... seriously kte amek kos sc sbb org kate kos sc ni luas... sng nk dpt kerja yg gaji beribu... *terlebih jujur pulak*

    ReplyDelete

Post a Comment

lots of love

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…