Skip to main content

Poligami Zaman Sekarang.....

assalamualaikum wbt dan slmt sejahtera..

berapa ramai wanita yang sanggup berpoligami?.aku rasa dalam 99.9% je.itu pun terlampau berat untuk terima tapi disebabkan itu salah satu sunnah dan takut menderhaka kepada suami maka si isteri akan bersetuju dengan poligami.
*apsal ko tibun2 bawak keluar tajuk ni wani?
*haaa sebab tadi baru aku tengok drama qalbu astro oasis.lebih krg macam ade kaitan sikit2 dengan kehidupan ni.so aku teruja nak menaip2.he9~~~.

dalam surah an-nisaa' ayat 3 ade menyatakan sekiranya seorang lelaki itu mampu berlaku adil maka nikahilah 2, 3 or 4.tapi sekiranya rase2 macam tak mampu berlaku adil, maka nikahilah seorang sahaja.

 

tapi kalau kite lihat zaman sekarang, ramai kaum Adam mengambil kesempatan dengan sunnah nabi kita.bila dapat tahu boleh kahwin 4, mampu atau tidak, pakai balun je~.isk3.dan kebanyakan tapi bukan semua, apabila sudah berkemampuan dan senang duduk dan buncit perut, lol, mula mencari nafsu yang lain.hehehehe.*gelak syaitan.lol.

sebelum kahwin dengan isteri pertama, macam2 yang dijanji kan, kesetiaan, kejujuran, kasih sayang, tapi kebanyakannye bukan semua, lupa.well, for a man, life start at 40 rite??.tapi bagi wanita itu lah zaman kejatuhan kami.sebab time tu la jejantan ni sibuk menjd ulat bulu.

wanita mana yang setuju poligami?.kalau ko tanya, ramai yang menggeleng2.naik patah leher duk menggeleng.lol.sape yang sanggup bermadu kasih?.tetapi sekiranya suami itu benar2 mahu mengikut sunnah dan niat ingin membantu golongan wanita yang tidak berkemampuan, miskin, si isteri kene hanggukkan kepala.*yeyeyeyeyeyeye.lol.

yang peliknya zaman sekarang, bila suami tu nak pasang dua dia kata:
"saya nak ikut sunnah".
ok, ikut sunnah xpe.tapi bile tengok bakal bini nye, mak aih, ni bukan ikut sunnah, ni ikut nafsu nama nye~.lenggok badan dan muka nye phewitttttt.cair taik hidung.hahahaha.bila tak dapat contact yang bakal bini ke 2, resah gelisah macam lintah kepanasan.lol.itu nafsu ye.gaji pun leh tahan nak tampung hidup sendiri.itu nafsu ye.

in my opinion, most of them misunderstand the true meaning of "poligami".coz ramai yang ambil kesempatan.Allah suka lelaki yang ramai isteri dan zuriat, tetapi kenela faham dari segi kemampuan dan makna nye.ni pakai redah je.kata bijak tapi lurus bendul.ngah3.sory meh.

apabila seorang suami/lelaki ingin main pasang2 mungkin sesetengah dari kami tak mempunyai masalah sekiranya korang jujur dan mempunyai sebab yang musabab.lol.walaupun payah nak terima tapi sekrg2nye jujur dengan kami kalau betul tengah bernyet2 dengan pompuan lain.kalau tak jujur tu, main belakang2 tu, tandanye korang takut isteri.hak9!!!!.yeah2!!.lol.kami bukan susah macam yang korang sering fikirkan, cuma kami perlukan kejujuran dan kesetiaan serta kasih sayang yang adil.

wahai wanita2 sekalian, sebagai wanita bukan lelaki, kita sebenarnye mempunyai hati yang lebih tabah dan sabar.maka dengan itu, tabahlah!!.lol.ape benda aku merepek ni.lol.

Comments

Post a Comment

lots of love

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada ma…