Skip to main content

UNTUNGLAH Anak Bongsu~~~

anak bongsu mane lah yang menjadi pilihan hati mrs alibi utk mengata2 pada hari ni....lol..
sesungguhnye.......beliau ade lah AKU SENDIRIK.lol.ye lah..kalau ramai tak taw, meh aku nak gtaw yg aku ni anak bongsu..
anak bongsu=anak last=adik
ramai yg cakap anak bongsu ni memang untung and selalu di cemburui anak sulung..*serve u rite..spe suh kua dulu..ngah3!!

seperti sepertu ramai yg mengatakan ank kebongsuan ni sangat kemanjaan dan kemengadaan...
what the hell!..bagi aku, TIDAK!!..

1.aku tak mnx dimanjakan or dimanjakan...
sumer duit yg mama belanja kan utk aku, lappy, hp and gadget sumer aku cakap, "ma, pinjam duit dulu leh.t ade duit kite bayar."
segan lor nak mnx camtu je.
aku tak taw camne kawan2 aku yg mnx suka suki je kat mak bapak dyorg..

2.tak sumer yg aku mnx, dapat.. =.="
wohoooooooooo...tak sumer benda yg aku nak, aku dapat weh..
for ex: aku nk mnx kat mama aku gitar..and she said, "pakaila duit sendiri..aslkan tak kaco duit mama"..errrrkkkkk
bukan tu je..byk lg benda len aku nak, tp aku tak dpt..wuuuu


3.dijaga dengan begitu rapi dan teliti
sejujurnye, aku jeles tgk kakak and abang aku dulu, parent aku ok je nak lepas dyorg g kl..
bile part aku, sume kene g amik..
turun sane sini pun banyak berhantar..

4.selalu kene BULI!!.
yeeeeeeeee..memang dah kewajipan anak bongsu patut dibuli..waaaaaaaaaaaaa
kalau aku ade adik, aku akan jaga dia..bukan buli..lol..
ala bese la..buli adik beradik..
barang2 berat pun kene angkut..manela tulang aku ni tak berbunyi..lol

5.dianggap budak kecik lagi walopun dah tak kecik mane..lol
nak kata dewasa, memang la belum cukup lg makan asam masin kehidupan ni but at least aku taw nak differentiate baik buruk samting..
walopun aku suke makan choki2...wuuuuuuuuuu

6.tak disukai ramai..
yela sape la aku utk disukai ramai..
aku cuma diminati ramai je..hak9!!!..*bajet nak kene penampor..lalalalalala..
tak ramai la suke anak bongsu ni sebab dikatakan mengada2..
*pdhal yg atas tu lagi mengada2..purf~~

7.probability psgn idup akan ditentukan and parent susah nak lepas kan..
yeeee..betul~~~..yg bukan bongsu ni, cuba try jadi bongsu...
payah parent nak lepas kan..yela, anak last kan..mestila risau ketat2 punyee~~

8.dituduh mengada and gedix giler~~
benci gile org yg kata camni..tak semestinye..
ko tgk spe lagi gedix sebenarnye...yg ats lak kekdg melebih2 dr anak bongsu.ewah2!!!
lagi terase nak di hempuk2 ye jugak..lol

9.simpan perasaan
besenye anak last ni jarang luah perasaan and ketidakkan kepuas hatian nye kt family..*aku la tu..lol
ye la, sape la kite kn.anak last..tak layak..tak matang la kata kan..
tapi, kawan2 aku cakap mulut aku leh tahan pedas jugak..ngan kawan2 aku len..
aku lebih outspoken dgn member drpd family..
dgn member aku kecoh..dgn family aku jadi budak yg pasif dan baik..hak9!!!

10.tunduk kepale
ape orang cakap, aku hangguk je..
mama kate ye, aku pn ye..mama kate tak, aku pun tak..
tu dulu la..
sekarang aku lebih pertahankan pendirian sikit la..
ade benda aku cakap, and ade benda aku tak cakap..

see...igt best ke jd last ni..tp aku bersyukur dpt last..walopun dijaga rapi and teliti, aku taw parent aku syg aku..korang ade parent syg korang?..hak9?!!!..lol..
ni la perasaan nye jadi anak bongsu..anak2 bongsu sekalian, ape lah nasib~~..lol..

Comments

  1. saye anak kedua. tapi perempuan bongsu.
    manja? tak kot. heeee

    ReplyDelete

Post a Comment

lots of love

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…