Skip to main content

We Were Back To Basic.............

assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera...

rite now, just take a look 4 a minute and think 4 a minute..kite tgk org dolu2, time zaman2 p.ramlee sumer tu kan, zaman tu Islam still lagi kabur2 dan samar2 terhadap hukum segala bagai.time tu jugak la, ade yang percaya benda2 karut, syirik bagai.time tu jugak org dolu2 dah pandai masuk kelab.tp kelab time tu xadvance lagi..menari pun setempat je.yg goyang pinggang je kan.lol.

then, masuk zaman 90-an, time tu ilmu islam tengah mengembang2 kan.masuk zaman milinieum islam lagi la berkembang  kan.banyak hukum2 yang kite taw itu tak boleh, ni tak boleh bagai.dah ramai start pakai pakaian sopan2 "ckitla".time ni, tak banyak sgt kes2 jenayah and terkena buatan2 org ni.

but rite now, zaman sekarang ni, benda2 alah karut mengarut ni ade balik.plus lagi meleluasa dan teruk sgt.kes jenayah pun semakin meningkat.macam balik ke zaman dolu2 lak.dah tak taw mane hukum hakam yang betul.yg tak betul pun rase2 betul.

dulu, time aku kecik2 mane ade kes2 berat cam skang.sekarang, culik bunuh bakar bagai.budak2 kecik skang dah taw amin hp, cari application bagai dlm hp tu.bukan tu je, iphone pun da taw pakai.untungla wei.aku pegang hp tu time aku f3.tu pun jap je.xreti lg gune short form ni.advance gile budak2 zaman skang.

kalau kite pk2, sekarang sumer benda nak back to basic.dari segi kehidupan.mule2 dulu teruk, pastu ok, pastu teruk balik~~~..hurm

Comments

  1. hidup umpama roda...kejap ok kejap x ok...
    diri sndiri yg tntukn mana baik n mana buruk..
    =P

    ReplyDelete

Post a Comment

lots of love

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…