26 November 2011

Tak Dek Tanda Halal Tapi Aku Makan Jugak.

assalamualaikum wbt and salam sejahtera dan salam maal hijrah..

lama gua tak menghupdate blog yg bolok ni..nampaknye jari jemari ku yang agak tidak runcing mane ini hanya rajin membuat asssignment..
well, post ni dah lama aku nak post..akan tetapa, kebz-yan yg melanda menyebabkan hati aku berkata, "lantaklah dulu.assgnment UMT lagi penting dari assgnment BLOG.."lol..
alrite..back to the topic..

korang lau pergi pasar malam, pasar tani, or mana2 tempat yang menjual makanan2 macam coklat, gula2 bagai, ade tak belek2 tanda halal dulu b4 beli..alaaa mesti tibainye lau beli...betul x??..aiceh3 ngaku j la..garu kang..lol..

sbg contoh or example yang paling terdekat yg aku nak bagi ialah~~~
korang suka makan ferrero rocher yg hebat tu tak??wow~sape tak suke mmg gile la kan..aku pun suke!lau dapat, mau jadi harimau malaya..purf~~..
akan tetapa, aku kecewa..kuciwa..kocowa..jiwa aku kacau bile dapat taw ni..
bile tgk labelling dy, tak dek tanda halal..waaaaaaaaaaaaaa..sob3..terpaksa aku lupa kan impian nak hantaran kawin ferrero rocher..chait~..sejak dari ritu, aku xmakan da benda alah ni..
lgpun ferrero rocher kan coklat import..any ingredient dy yang betul2 dy gune pun kite tak taw..wuuuu..

bukan setakat ferrero rocher, but byk lagi coklat yang tak dek tanda halal tapi diletakkan kat rak2 bese je..camne aku taw nih?
fyi, aku ni suke membelek2 brg..nak2 lg skang aku amat menjaga pemakanan aku..tp aku dpt taw lama da..heeeeeeeeeeeee
belek2 la coklat2 yang ade kat supermarket tu ha..dpt la discover few things which xdek logo halal..if korg condifent je nak makan..xpela..tp berigt2la..cara pemakanan kita juga mempengaruhi sikap kita..tersalah makan t..bhy jugak..jangan syubhah je dah la..
lau aku, aku mmg pilih yang ade logo halal..yakin dan selamat utk dijadikan baja..ha9!!!

few example yg aku da belek2:
1.kinder bueno
kinder in german is "kids"..bueno in spanish is "good or tasty"
2.snicker

3.fishermen's friend
GBA company

4.products from glico: rocky (mknn fav aku time kecik2 wuuu), collon, pocky(lau sebut, sama cam pork kan?)
mmg sah2..

5.ferrero rocher

6.chewing gum wrigley (halal=ha lam alif lam je)..

see..makanan yg kebanyakan fav aku jugak..demi menjaga keselamatan dan jugak kesihatan, maka aku pun menjauhi makanan2 ni.xmoh la kene soal jawab t.better beli yang betul2 sah halal..yakin..makan tanpa ragu2..lol..choki2 aku pn halal nye bukan halal jakim..sob3..
betul tak tajuk post aku..tak dek tanda halal tapi aku makan jugak..dah tak belek..sape suh..lol

No comments:

Post a Comment

lots of love