Skip to main content

Tak Dek Tanda Halal Tapi Aku Makan Jugak.

assalamualaikum wbt and salam sejahtera dan salam maal hijrah..

lama gua tak menghupdate blog yg bolok ni..nampaknye jari jemari ku yang agak tidak runcing mane ini hanya rajin membuat asssignment..
well, post ni dah lama aku nak post..akan tetapa, kebz-yan yg melanda menyebabkan hati aku berkata, "lantaklah dulu.assgnment UMT lagi penting dari assgnment BLOG.."lol..
alrite..back to the topic..

korang lau pergi pasar malam, pasar tani, or mana2 tempat yang menjual makanan2 macam coklat, gula2 bagai, ade tak belek2 tanda halal dulu b4 beli..alaaa mesti tibainye lau beli...betul x??..aiceh3 ngaku j la..garu kang..lol..

sbg contoh or example yang paling terdekat yg aku nak bagi ialah~~~
korang suka makan ferrero rocher yg hebat tu tak??wow~sape tak suke mmg gile la kan..aku pun suke!lau dapat, mau jadi harimau malaya..purf~~..
akan tetapa, aku kecewa..kuciwa..kocowa..jiwa aku kacau bile dapat taw ni..
bile tgk labelling dy, tak dek tanda halal..waaaaaaaaaaaaaa..sob3..terpaksa aku lupa kan impian nak hantaran kawin ferrero rocher..chait~..sejak dari ritu, aku xmakan da benda alah ni..
lgpun ferrero rocher kan coklat import..any ingredient dy yang betul2 dy gune pun kite tak taw..wuuuu..

bukan setakat ferrero rocher, but byk lagi coklat yang tak dek tanda halal tapi diletakkan kat rak2 bese je..camne aku taw nih?
fyi, aku ni suke membelek2 brg..nak2 lg skang aku amat menjaga pemakanan aku..tp aku dpt taw lama da..heeeeeeeeeeeee
belek2 la coklat2 yang ade kat supermarket tu ha..dpt la discover few things which xdek logo halal..if korg condifent je nak makan..xpela..tp berigt2la..cara pemakanan kita juga mempengaruhi sikap kita..tersalah makan t..bhy jugak..jangan syubhah je dah la..
lau aku, aku mmg pilih yang ade logo halal..yakin dan selamat utk dijadikan baja..ha9!!!

few example yg aku da belek2:
1.kinder bueno
kinder in german is "kids"..bueno in spanish is "good or tasty"
2.snicker

3.fishermen's friend
GBA company

4.products from glico: rocky (mknn fav aku time kecik2 wuuu), collon, pocky(lau sebut, sama cam pork kan?)
mmg sah2..

5.ferrero rocher

6.chewing gum wrigley (halal=ha lam alif lam je)..

see..makanan yg kebanyakan fav aku jugak..demi menjaga keselamatan dan jugak kesihatan, maka aku pun menjauhi makanan2 ni.xmoh la kene soal jawab t.better beli yang betul2 sah halal..yakin..makan tanpa ragu2..lol..choki2 aku pn halal nye bukan halal jakim..sob3..
betul tak tajuk post aku..tak dek tanda halal tapi aku makan jugak..dah tak belek..sape suh..lol

Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…