Skip to main content

Pilihan Parent atau Pilihan Sendiri?

assalamualaikum wbt..

hari ni kite nak cakap sikit pasal orang2 dewasa. so adik2 yang berumur 17 tahun ke bawah digalakkan juge membaca.hahahaha. tak de la. gurau je. btw, bile usia melangkau 20-ers, hormon menggatal nak kawin mula membuak2. dan time ni jugak la beria2 nak cari teman sehidup semati la konon nya. eleh macam la kau tak dek wani kan?~~..heee. ade memang tu ade, tapi aku tak dek la menggila macam sesetengah yang lain. kalau ade, ade la. kalau tak dek, just wait and see je la kan.

bile umur kite mencecah pulak lagi 22 tahun keatas, mak2 kite sibuk la tanya ade gf/bf ke tak. bile nak cari calon la bagai. bagi yang dah ade calon, senang la nak jawab. yang tak dek calon, menanah la telinga tiap2 hari parent asyik tanya benda yang sama je. sampai kan satu hari mak pulak yang dapat calon untuk dia.aih.pastu tak berkenan pulak dengan pilihan mak nye.aih mane satu nih?

which one is better?..mak yang pergi cari calon or is it better for us to choose our soulmate.?.for me, i dont care as long si dia boleh memahami dan tidak memaksa dan tidak mengambil kesempatan atas title suami.

Pilihan Parent
belum tentu pilihan mak ni boleh buat kita bahagia. tapi kalau tengok orang dolu2 kawin ikut pilihan parent, memang kekal lama. insyaallah sampai ke jannah. pilihan parent, of course restu tu dah dapat. sebab parent memang suka sangat2 dah ni. the bad side for us is kite tak dapat kenali hati budinya terlebih dahulu. but bercinta selepas kahwin is cool rite. lebih indah daripada cinta sebelum kawin. and one more thing, bile parent nak cari calon utk anaknya, of course they search the best utk anak dia. takkan nak bagi yang cikai2 kan?.mesti dia nak tengok anak dia selesa. ala biasanya parent ni amik calon dalam kalangan kawan2 dyorg jugak. kan??..errrr heee.

akan  tetapi, ade kalanya pilihan parent ni boleh bawak kepada penceraian. kenape?. memang dah tak nak. and tak serasi sangat. sebab tak kenal hati budi dulu.tak tau keburukan dia apa.apa kebaikan dia pulak. kadang2 ade yang hipokrit depan parent. so, last2 terputus.

Pilihan Sendiri
well, zaman moden ni, ramai yang suke pilih sendiri daripada parent pilihkan. yela, selesa, dah tahu hati budi, dah tahu baik buruk. kan senang cerita. lagipun kite dah start sayang dia, and ape yang dia buat kite dah tahu. yang penting kelakuan dia.

but kadang2 si parent pulak kurang berkenannya. bila tak setuju si anak ni pun lari pergi siam sebab nak kawin. aih macam tu pulak kan~.ade kala nye, dengan pilihan sendiri pun belum tentu kite akan bahagia. perubahan sikap selepas kawin la. itu la ini la. banyak karenah jugak. walaupun kite rase kite cukup kenal dengan pasangan kite, tapi sebenarnya banyak lagi yang kite tak tahu pasal dia. sebagai contoh, sikap dia bile berada di rumah.

orang kata, "jodoh dan pertemuan, Allah yang tentukan".yup that's rite. i agree. tapi kite pernah tau tak jodoh kite sape. dapatkah kaum Adam tahu ke mana hilangnya tulang rusuk dia.kepunyaan kaum Hawa yang manakah?.sebab tu Allah suruh kite berusaha mencari pasangan yang terbaik utk diri kite. kalau kite dah tahu, senang je la kan.tak payah usaha.no no no.
tak kira pilihan parent atau pilihan sendiri, andai jodoh dan pertemuannya sudah tertulis macam tu, kite kene redha. walaupun hubungan yang dijalin kan adelah lama tapi tak semestinya akan ke jinjang pelamin. dan tak tak semestinya hubungan yang singkat takkan berakhir dengan perkahwinan. wink.!

Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…