Skip to main content

Lelaki Macam ni....

Ayah dan ibu si A selalu bergaduh..Tak habis pulak dengan tu, si A selalu dapat gred rendah waktu sekolah menengah.. Dia memang nampak tension..
But one day....

-lepas habis sekolah, otw nak balik rumah, melalui padang bola, si A terserempak kawan2 kelas nye..-

B : weh asal ko??nmpk stress je..relax la bro..ko kene hepi..cam ktorg..ade mslh pun enjoy beb!!..
A : Xde la..parent aku selalu bertengkar kat umah..tension la aku nak balik umah~..

B : Hek eleh..tu mslh parent ko..bak kate org tua, "jangan masuk campur hal orang tua"..haa ko kene ikut pepatah tu..enjoy beb!hidup panjang lagi~~hahahaha..ko tau macam mane nak enjoy and hilangkan semua tekanan ko?
A : ape dia?

-B hulurkan sebatang rokok-

A : rokok??best ke??..
B : best la beb!ko dpt feel..tenang, relax..ko enjoy beb..sekali cuba, nak lagi..so g double o d good~~..hahahah

A : sory la weh aku tak pernah amik benda2 ni..tapi kalau aku try aku tak nyesal ke weh?
B : ko nak nyesal pe?..penyakit??..ala lambat lagi side effect dia..time tua t baru ko rase..time tu pun memang dah banyak penyakit..relax r..muda lagi beb..!!!

A : oh macam tu eh.~~
B : yela..~~amacam try r..once in a life time beb!!rugi~..

A : tapi aku rase ade benda yang boleh buat aku hilang stress r drpd benda ni..
B : ape dia??nak jugak aku tau..rokok daun??

A : bukanla..ni lebih dari rokok dan rokok daun..ko nak tau..?..bila aku sembahyang dan aku berdoa dan aku meluahkan kesedihan aku kepada ALLAH..aku mintak petunjuk dan hidayah drpd-Nya..feel yg plg best skali bila part aku luahkan tu, pergh memang hebat weh..bile selawat pulak, aku bertambah semangat utk meneruskan kehidupan dan ujian-Nya..
B : o..

A : bila aku pk la kan..dengan sebatang rokok ni aku bukannye bertambah tenang weh..aku tension lagi ade la..nanti org suh aku berenti.bile dah addicted memang payah nak berenti tp tak mustahil..pastu t aku sakit..org nak kene jage aku pulak..tak ke aku dah menyusahkan orang..lagipun, bahan ape yang penting untuk sebatang rokok?..api weh..api itu drpd syaitan..ape pulak yang dihembuskan keluar drpd mulut atau hidung?..asapkan..tak psl2 org lain dpt penyakit disbbkan kite..tak ke menyusahkan org..
B : aku tau~..

A  : aku cuma nasihat saje..walaumacam mane pun Allah tetap ade dengan kite..rokok kite harus beli..tapi dengan Allah free of charge..ko tak yah bayar pape..jimat..lambat atau cepat petunjuk-Nya, tapi nnt ko akan sedar sendiri..sabar adelah kuncinye bukan sebatang rokok..
B : (muka tertunduk malu).........

Comments

Post a Comment

lots of love

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…