Lelaki Macam ni....

Ayah dan ibu si A selalu bergaduh..Tak habis pulak dengan tu, si A selalu dapat gred rendah waktu sekolah menengah.. Dia memang nampak tension..
But one day....

-lepas habis sekolah, otw nak balik rumah, melalui padang bola, si A terserempak kawan2 kelas nye..-

B : weh asal ko??nmpk stress je..relax la bro..ko kene hepi..cam ktorg..ade mslh pun enjoy beb!!..
A : Xde la..parent aku selalu bertengkar kat umah..tension la aku nak balik umah~..

B : Hek eleh..tu mslh parent ko..bak kate org tua, "jangan masuk campur hal orang tua"..haa ko kene ikut pepatah tu..enjoy beb!hidup panjang lagi~~hahahaha..ko tau macam mane nak enjoy and hilangkan semua tekanan ko?
A : ape dia?

-B hulurkan sebatang rokok-

A : rokok??best ke??..
B : best la beb!ko dpt feel..tenang, relax..ko enjoy beb..sekali cuba, nak lagi..so g double o d good~~..hahahah

A : sory la weh aku tak pernah amik benda2 ni..tapi kalau aku try aku tak nyesal ke weh?
B : ko nak nyesal pe?..penyakit??..ala lambat lagi side effect dia..time tua t baru ko rase..time tu pun memang dah banyak penyakit..relax r..muda lagi beb..!!!

A : oh macam tu eh.~~
B : yela..~~amacam try r..once in a life time beb!!rugi~..

A : tapi aku rase ade benda yang boleh buat aku hilang stress r drpd benda ni..
B : ape dia??nak jugak aku tau..rokok daun??

A : bukanla..ni lebih dari rokok dan rokok daun..ko nak tau..?..bila aku sembahyang dan aku berdoa dan aku meluahkan kesedihan aku kepada ALLAH..aku mintak petunjuk dan hidayah drpd-Nya..feel yg plg best skali bila part aku luahkan tu, pergh memang hebat weh..bile selawat pulak, aku bertambah semangat utk meneruskan kehidupan dan ujian-Nya..
B : o..

A : bila aku pk la kan..dengan sebatang rokok ni aku bukannye bertambah tenang weh..aku tension lagi ade la..nanti org suh aku berenti.bile dah addicted memang payah nak berenti tp tak mustahil..pastu t aku sakit..org nak kene jage aku pulak..tak ke aku dah menyusahkan orang..lagipun, bahan ape yang penting untuk sebatang rokok?..api weh..api itu drpd syaitan..ape pulak yang dihembuskan keluar drpd mulut atau hidung?..asapkan..tak psl2 org lain dpt penyakit disbbkan kite..tak ke menyusahkan org..
B : aku tau~..

A  : aku cuma nasihat saje..walaumacam mane pun Allah tetap ade dengan kite..rokok kite harus beli..tapi dengan Allah free of charge..ko tak yah bayar pape..jimat..lambat atau cepat petunjuk-Nya, tapi nnt ko akan sedar sendiri..sabar adelah kuncinye bukan sebatang rokok..
B : (muka tertunduk malu).........

Comments

Post a Comment

lots of love

Popular Posts