Skip to main content

Jangan Makan!!

assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera la hendaknyeeeeee...

bak kata status aku yang baru je aku update..
"bila orang kata 'jangan' yang tu la kita buat..
sebagai contoh: JANGAN MEROKOK!!
tapi bagi manusia:YE MEROKOK!!..
len kali aku rase kite kene cakap macam ni:Pergilah merokok..pegi2~~nnt masuk hospital sng ckit..
cmtu ke??..amboi gurau kasar ni..hahahaha"

betulla kan..korang kalau time kecik2 motek dulu pun, mak ayah kata JANGAN, yang tu la korang buat..*termasuklah aku kot~~..kuang3~~~
ape yang koi nak cakap kat sini, bukan lah pasal rokok tu..yang tu dah penat dah berbuih sabun mandi orang duk promote jangan2..duk buat jugak kan..udah2 ler..entry lain lak cakap sal tu..muahahahahaha..

tapi aku nak promote la ni, pasal penyu ni..bagi hangpa yang suka makan telur penyu tu, haaa makan lah lagi..biar tak dek penyu..biar nanti penyu pupus, baru hangpa tau ekosistem laut tak stabil..tak pa lah..pi makan pi makan..~~

haaaaa kene gtau camtu..kalau kita sebut JANGAN MAKAN, orang lagi la nak MAKAN..pelik betul manusia ni..orang cakap direct pun tak kene lagi..cakap berkias, marah..kene cakap sindir baru terasa tamparan nye kot~~..hahaha..*sebab aku pun penah terkena daaaaaaaaaaaaa...

well, sebagai seorang ahli biodiversiti, nak kabo ni, telur penyu tu banyak dah tak dek..penyu lak sikit..penyu ni da la lembut je binatangnya..kutip telur dia, makan telur, lama2 dia tak dek, tak dek jugak rezekinya..pada Sabtu lepas ade kempen jangan makan telur penyu dekat bazar warisan pasar payang..tau dok pasar payang..hoh demooooo...kat terengganu la weh~

memandangkan dekat pasar payang ni memang famous amos la pok2 & mok2 cik jual telur penyu ni..memang terkene la jugak penjual telur penyu ni..da la berkempen dekat situ..memang strategik laaaa..tapi kami bukan nak menyindir pak cik n mak cik yeee..kami cume mahu menyedarkan masyarakat dan penjual2 telur penyu tentang kepupusan penyu ni..kesian kat penyu..~~~

jadinya kita sekarang ni, puliharalah penyu2 ni..kalau adik2, sedara mara, parent nak beli telur penyu ni, kabo la "Penyu nok hidup jugok..kalau kite makan telur dia..generasi dia macam ne"..hoo..kabo molek2 deh~~jadi semepena kempen penyu kat pasar payang tu, pengunjung2 boleh melukis gmbar penyu kat tangan, pipi, semata2 untuk tunjukkan bahawa kite nak conserve penyu and kita SAYANGGGGGGGGGGGGGGGGG PENYU~~




Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada ma…