Saf

assalamualaikum wbt and good2 everyone..or no one..LOL..

wassup2 wasdown2..Alhamdulillah, selamat kite dah seminggu puasa..amacam perut??bohoncit ke dah kehempis..ngah ngah ngah~..
Bukak pose tu beringatlah ye..jangan makan bende banyak sangat..eh bukan makan bende, makan makanan la ngek..lol..okie, biasa la bahasa sastera gue terboikkk..hohoho.

so what's the point with the title 'Saf'..haaaaaa..ini dia cerita bulan puasa~~..bukan bulan puasa je, bulan2 lain pun gitu jugak..setakat ni korang buat tarawikh or terawih (mana satu ejaan yang betul nih..xpe asalkan korang sebut betul, bereh) bape rakaat?.20?..muahahaha bolehla awal2 ni 20 lame2 tolak 12..malam terakhir puasa tu 20 balik..tak gitu~~..hehehe..
tak pe, its good for those yang buat 20 rakaat, mudah-mudahan banyak la manfaat daripada situ..
aku nih bukan la pakar dalam bab2 agama ni tetapi masih lagi belajar selok belok semua untuk baiki ape yang patut tapi enggak salahkan kalau2 aku nak sharing is caring apa yang boleh di sharing is caring kan..kan..kan..kan..kan..kan..kan..kan..BAIK JAWAB!!muahaahhahahaha

orait, bile kite solat berjemaah ni, kite selalu dengar imam2 kite cakap camni, "penuhkan saf..rapat2kan saf"..
betul tak..betul tak..betul tak..betul takkkkkkkkkkkk.. =.="
ye betul..ok..
tapi penah tak korang nampak ada sesetengah daripada mereka tak nak mengisi tempat kosong untuk saf.malah duk je kat situ, bentang sejadah kat situ.tak nak berganjak.mungkin takut sejadahnya hilang or sebagainya la kan.(tibe2 ayat skematik)..
dan bile makmum lain tengah mengisikan saf2 yang kosong, mereka2 pun tak nak jugak berganjak dan mengisi saf kosong.
dan bile time imam dah solat, tibe2 ade ruang molek je antara makmum2 ni..sepatutnya kenela gerak untuk rapatkan saf.tapi setengahnya macam ragu2 je nak gerak or ade jugak yang memang tak nak gerak sampai la habis semayang.

macam2 la situasi yang pernah korang jumpakan?..haaa tu antara contoh yang aku kasik la.
solat sah ke tak.??sah je solat kite.tu ape yang aku tahu la.cuma fadhilatnya kurang.sebab kita tak sambung saf tu.biar je terlopong gitu.kalau boleh bile kite berjemaah ni, saf yang kosong tu hendaklah dipenuhkan. masing2 tahu besar pahala dan fadhilat kite solat berjemaah ni..and yang paling penting, orang yang menyambungkan saf tu pun dapat pahala tau2..

COPY PASTE
Dari Abu Mas’ud Al-Ansari ra katanya: “Sesungguhnya Rasulullah saw telah merapatkan bahu-bahu kami ketika hendak mendirikan solat sambil Baginda bersabda: “Betulkan, penuhkan dan rapat-rapatkan saf-saf solat kamu. Jangan jadikannya bengkang-bengkok, nescaya nanti akan berselisih hati-hati kamu.

Jadi ape lah salahnya kita mengeratkan silaturrahim macam ni.walaupun tak duk sama saf dengan kawan, jiran, adik beradik tapi kita satu saf dengan saudara Islam kite sendiri..tak gitu??..jangan ler kite sombong..haaaaa..masuk je bagi penuh..seronok je tengok..kalau ade terlopong cam tak khusyuk je dh nak semayang..kih3..orait..ade pape tersalah tolongla betulkan yerk..

Comments

Popular Posts