Skip to main content

Luahan Explore The Nature

ahaaaaa
assalamualaikum wbt and morning peeps..

seperti yang dikata2kan semalam untuk program yang tak diupdate dalam list semalam, akhirnya aku curi sikit masa untuk buat pasal ni.sebab aku rasa macam time ni je aku ada untuk aku story the mory sal program explore the nature.*explore lah sangat~~~



ok, this is my first program yang aku proposed yang aku handle sendiri.
actually program ni adalah program ke Taman Negara Pahang.why? sebab sayang kalau time2 kita student sekarang ni tak pergi ke tempat2 macam ni.coz time student ni je la yang ada.before ni pun ada yang tanya aku, tak nak ke buat program.aku pun waktu tu tak ada condifent nak buat.hahahaha.
at last, aku cabar diri aku sendiri, nak cari pengalaman macam mana nak handle program.bagi aku program ni very challenging for me, nak2 lagi bahagian money.money.money.ka ching ka ching.lol
kenapa aku pilih program yang memerlukan sumbangan yang agak besar?.yang memerlukan duit yang banyak untuk support program ni supaya pelajar boleh bayar murah dan tak merungut pasal bayaran tak bertepatan pulak dengan aktiviti nanti.?
pergi taman negara naik bas sekolah.adoyai la~~no wonder dyorang pndg kita pelik~


macam aku cakap tadi, aku nak cabar diri aku.aku nak cari pengalaman berinteraksi dengan orang.aku mengaku yang diri aku ni pemalu.*choiiiiiiisssssssshhhh ada rasa macam nak penumbuk je kat muka..haha
no, i mean, seriously i'm not that kind of person yang boleh bercakap dengan semua orang.dengan budak2 bolehla.=.="/.
so i guess, this is the opportunity yang aku ada untuk develop aku punya skill.program aku ni tak ada lah besar mana.tak ada high impact mana pun.i'm trying something.if u all rasa benda ni common, maybe sebab korang dah biasa buat.but for me, its something new for me.and now i know, where i'm lack.i try to fix it.yes i try.

bila part mencari sumbangan, seriously.aku hampir2 give up.and i even cried a week before program.but alhamdulillah, i have friends around me give me support.*serious terharu sebenarnya.tapi tak mampu cakap kat dyorang yang aku terharu~~~~uuuuu~~uuu~~uu~~
aku hampir2 nak membatalkan program sebab waktu tu dana tak cukup.yuran still above rm100 dan tak ada orang mendaftar sepanjang 4 hari bukak pendaftaran.gile down seh.!.yang bertanya ramai, tau yuran je, lari~~

Allah Maha Mendengar, Dia tahu apa yang aku pendam, alhamdulillah on Sunday dapat sumbangan lagi.pulun pergi cari lagi ni.last2 kita dapat finalize yuran RM75.waktu tu baru la ramai yang nak masuk.tapi clash pulak dengan cuti midsem.so what can i do.tarikh program dah 3 kali ubah sebab bertindih FYP dan program2 lain.u know what.ini coincidence.i just love my tarikh program. 9&10 November 2012 = 9,10/11/12.didn't realize it until my friend told me.i was like, yaaa.

so sepanjang lakukan aktiviti kat sana, actually i dont have fun for myself.i kept thinking about the activities.seronok ke tak budak2 ni.bosan ke x budak2 ni.even aku terdengar sendiri dengan telinga aku *memangla telinga, takkan nak dengar dengan mulut =.="*, one of them said it was very the bosan.
so i'm actually kinda down for the first day.sebab aktiviti hari pertama tu kinda santai je.tengok video.night walk.night walk pulak aku ingat, memang betul2 night walk.aku tak sangka lak night walk dy ada track..hahaha.tak apa la.kemudahan pelancong.


river crossing


tapir liar.o yeah.aku tak pegang ok. ilusi gambar shj~

second day, i was like, what's gonna happen today?.is it raining?..is it ok.or still booorriiinggg~~lol
mula2 jalan nak pergi naik bukit terisek, our tour guide explain sikit2 pasal kegunaan pokok2 kat situ.it was like, ya its good.sambil2 tu kite belajar kegunaan nature dekat kita.but for those yang tak berapa suka nature, maybe tak bape nak suka la kan.~.mula2 aku ingat track dy santai je.sekali bila naik tangga.mak aih~~lenguh mak hang~~macam org tua dah aku rasa.but the view from bukit terisek, Subhanallah.its all green.i just love green.


canopy walkway, it was very interesting.sayangnya kita hanya buat 280m.lagi 220 tutup sebab under construction.and the sad thing is haiwan2 tu tak nak keluar lak.aiyak.!.macam tau2 je ramai tourist yang datang.malu2 lak dieeee~~~..*even sampai balik umah pun termimpi2 lagi canopy walkway ni~lol

then visit kg orang asli kaum batek.haaaa nak pergi sini, ktorg main rapid shooting.mula2 aku cakap kat orang tu, macam tak basah je naik bot tu kan.hahaha.sekali memang 200% basah.senget betol la tour2 guide ni.haha.but best la rapid shooting.pergi kg orang asli, dapat pengalaman berdekatan dengan dyorang.tengok cara dyorang nyalakan api.dan guna sumpit.FAIL FAIL.maka aku tak boleh jadi mak batin.


at the end of the program pun aku sendiri jadi mc sume.but i dont care.it just sempoi la kan.no need formal.tapi biasa la mulur orang nak mengata, i'm fine with it.kalau nak tegur, tegur aku depan2, i'm just ok.at least kelemahan dan kekurangan aku kat mana.ok.

so for the last, aku tak tahu apa perasaan dyorang pergi sini.but at least kite pernah pergi taman negara pahang rite.nak pergi sendiri2 memang tak la kan.so this is the opportunity.tak tahu la dyorang rasa or tak.hurm.aku tahu aku bukan leader yang bagus dan baik.dari segi pembahagian tugas, i'm just lack of it.aku tak suka memaksa orang.kalau orang tak mampu aku tak nak paksa.that's why kalau boleh 'tak pe la biar aku buat''.tapi aku sedar aku perlukan jugak bantuan.as long as aku boleh buat sendiri, aku akan buat sendiri.

mulut orang mengata, kita tak boleh tutup.sebab tu bayaran tu seboleh2nya aku nak kurangkan sebab aku takut apa yang dyorng bayar tak berpatutan dengan aktiviti2 tu.even bayar banyak rm75 pun dah ade sok sek sok sek sal aktiviti tu.tapi tak boleh nak buat apa.aku pun tak tahu aktiviti nya macam mana.tempatnya lagilah aku tak pernah pergi.so i'm very sorry about that.aku anggap je apa yang orang cakap sebagai satu benda yang kuatkan semangat aku untuk harungi semua benda ni dengan tabah.bukan untuk give up.

kepada kelab aku sendiri, aku mintak maaf andai program ni dan sepanjang aku menjadi ajk2 program yang lain, aku banyak buat silap.
aku nak mencari pengalaman.insyaallah pengalaman2 ni aku akan jadikan pengajaran untuk masa akan datang.aku pun tak nak sekadar jadi orang yang cakap belakang without buat benda tu sendiri.b4 ni aku tengok je orang buat program tapi aku sendiri tak de pengalaman, pastu nak cakap itu la ini la.tak elok la kan.better rasa dulu macam mana.

ermm panjang lah lebarnya aku cerita sal program ni.sebab tu la aku nak buat entry lain.hahaha.sementara ada masa sikit ni boleh la.next week kembali busy.masuk lab sepanjang masa.
so kalau entry ni ade ayat2 aku yang buat korang terasa aku mintak maaf banyak2.bukan untuk menyindir, mengata, mengumpat but this is the truth.this is my experienced and how i gain it.

Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada ma…