Skip to main content

Mama

May Allah Bless Us

assalamualaikum wbt and hai..

siape yang mengandungkan kite 9 bulan berengkeh dalam perut?
siape yang nyawa nya hampir separuh mati ketika melahirkan kite?
sape lagi kalau tak ibu/umi/mama/mak/mom/mother.

i call my mom, mama.
dah tu?..debushhhhhhhh!
Ini Semua Poyo~

Mama is the strongest woman dalam mane2 woman yang i kenal..she's cool~ulalalalalala
walaupun ada banyak masalah, dia masih mampu buat kerja rumah, jadi suri rumah buat itu buat ini.
for me she is like mom and dad.semua benda dia boleh buat.
kadang2 dia angkat benda berat2 sorang.
oh my~~~

dia tak pernah berkira dengan anak-anak dia.
anak-anak mintak je apa2, dia kasi selagi dia mampu.
dalam kesusahan dan kepayahan, dia tetap bagi rm50 untuk anak dia pergi belajar.

i hate to see her sad face and kerut2 kat dahi dia bila ade masalah.
sometimes i can't handle it, i go to my room and tears drop on the floor.
but what can i do?.

hati dia sangat lembut.adekalanye terlalu lembut bak soflan. heh. =.="
kadang2 aku ni jahat sikit.suruh dia berkeras and bertegas sikit.hahahahaha
bukan ape, nanti orang ambil kesempatan.and don't ever do that to my mom or either don't step ur feet at my home!
marah nampak~hehehehe.tak de la.gertak sikit je~ takut lettew~

mama, manjakan anak-anak dia.
anak-anak dah kahwin dah besar dah boleh jaga diri sendiri pun dia jage macam anak-anak dia ni kecik lagi.
hey even my mom sendiri pun mengaku macam tu.
kadang2 i cakap, "ma, dia dah besarla.pandai2 la dia jage diri sendiri"..hahahahaha..

walaupun mama selalu bagi ape yang anak dia nak, tapi i segan.
nak mintak beli itu ini, kalau ade duit sendiri memang i gune duit sendiri dulu.
semua benda i beli yang mahal2 ex: laptop, kamera etc, mesti i cakap pinjam dulu.
duit2 yang dia kasi untuk pergi sane sini, i tak lupa.
i tak mintak pun.i tolak dia suh amik.so guane.

itu la my mom.lembut and manjakan anak sebenarnye.
kadang2 aku terlupe pengorbanan dia yang tak pernah berkira pun.
mungkin sebab dah terbiasa mama asyik memberi, bile sekali dia tak kasi pergi mane2 mesti nak merajuk.
isk!

dia banyak membebel-bebel pasal kehidupan, duit, pasangan, dunia, akhirat.
but i am sooo grateful to have her as my mom.
yet she is the best listener..and she talk to a few.hehehe

i wish i could stay by her side longer.
yela, belajar kan.final year ni memang sibuk.kadang2 sibuk tu menjadi alasan.

if dia duk sorang2, kadang2 nampak sunyi je.tapi tu la dia kuat.
dia tak kisah katenye.

i know dia sangat nak naik haji and buat umrah.
siape tak nak pergi kan?

so i pray that one day i can send them to umrah.insyaallah.amiinn.

selalunye everyday i will call her.kalau 2 3 hari tak call, pastu dia call la.tanya nape tak call la..
bukan dekat i je.dekat abang and kakak pun dia buat jugak camtu, just that dyorang dekat.

i might be a person who just shut her mouth and like not taking care that much and mungkin nampak menyusahkan.
but when it comes to my mom punye hal, sakit dia sakit aku, bahagia dia bahagia aku.
sepatutnye umur2 dia macam ni dia tak perlu nak memeningkan kepale, tak perlu berkerut dahi memikirkan itu ini.
sepatutnye dia time ni bersenang, boleh senyum selalu.
sometimes aku pikir, she don't deserve to be hurt and all these things.

kadang2 pandangan aku sering dianggap tak matang.
mungkin kerana aku anak last and mungkin jugak aku suke berpewatakan macam budak2.
but don't get me into serious thing.
once aku serious, apa pun tak boleh~

for the last, ma, we do love u.
we are here for u.
mungkin kite tak selalu meluahkan atau menunjukkan rasa sayang tu but tengokla cara kami menasihati ma.
can't say a word anymore.
we love u mama.




Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…