Skip to main content

Positifkan Kawan

May Allah Bless Us

assalamualaikum wbt and hai..

pernah tak korang try nak mempositifkan kawan korang?

of coursela pernahkan?is that a stupid question?heh?

ok.sometimes payah untuk korang mempositifkan dyorang. and sometimes its easy untuk mempositifkan dyorang.

as i said, Tak Semua.

it means, tak semua boleh menerima apa yang kita cuba lakukan untuk dyorang.in a good ways.
sama jugak macam kita, kadang2 orang cuba menasihati kita tapi kita sombong untuk mendengar dan ikut.
#terasa gile~

manusia ada sikap dimana dia rasa dia betul.dan hidup dalam dunia dia.dia rasa apa yang dia cakap semuanya ok.
then bila orang cuba menasihat macam2 alasan yang diberi.

sebagai contoh:

"tak boleh ke dyorang ni pakai elok2.i mean, tutup aurat tu dah bagus, baju muslimah and all that tapi cuba kalau lagi kemas ke, ikut trend sikit ke.baju sekarang kan banyak labuh and loose2 yang lawa2"

"tak pela.sekurang2nya dyorang tutup.walaupun trend dyorang tak up to date tapi at least dyorang up to date untuk masuk ke syurga.:)"

"yela, tapi selekeh la nampak.baju macam kena tampal je cube u tengok."

"tampal tak tampal asalkan menutup aurat.dia dah pakai baju and seluar and tudung lengkap.labuh semua."

"ish i tak suke la.nampak macam budak2 sangat"

"budak2 ke tak budak2 ke dia dah tutup segala2nye.bagus kan dia.ape kate kite contohi dia nak?"

"nak contohi boleh tapi baju tu kalau boleh nak la lawa2 sikit.hehehe"

"lawa tapi kalau pakaian tu nanti membakar diri tak perlu la kot"~

see, terlampau bertegas dengan pandangan sendiri pun tak boleh jugak.biar la betul dan bertempat.orang dah cuba positifkan pemikiran kita tapi kalau kita tetap berdegil macam ni, apa pun tak boleh~
dalam erti kate lain berbaik sangkalah dengan banyak perkara~.

tak semua orang boleh terima benda yang positif ni sebaik yang mungkin melainkan dia betul2 meletakkan sesuatu itu ke atas jalan ALLAH yang benar.

orang cuba memberi nilai yang terbaik, why not we try and follow them.kenape benda yang negatif senang je nak ikut.

jangan kira umur.if u r 18 but ilmu dah banyak untuk dikongsi.just share it.tak kisahla dengan orang umur 20-ers ke 40-ers ke.dan jangan pandang rendah terhadap orang lebih muda daripada you.they could be someone better than u.

positif +..bukan susah..senang je kalau hati kite ni berlembut dengan perkara2 baik ni.

nanti nampak baik sangat~~
nampak skema~nanti member menganjing..~

c'mon.just ignore them.be cool.relax and quiet. kawan2 la pemberi semangat sepatutnya.bukan menjatuhkan semangat.

in sya allah.kita mampu berubah ke arah yang lebih positif.
tabah dan kuat!

LOL.=.="
jzkk. :)

Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…