Skip to main content

Tua Muda

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera to u, u ,u & u. :)

kite selalu kene bebel dengan parents kite.isn't it?

bla bla bla bla bla bla.annoying ain't?

thats how we feel when we are young.somehow when we get older and older we will be like one of them.so like macam kena tampar kat muke sendiri.

kadang2 orang tua rasa they should membebel or nagging coz dyorang dah cukup makan garam dilaut which salty kan.and mereka rasa if orang2 muda ni menegur or "membebel" also, dyorang rasa macam, what~

aku dah lama hidup.aku tahu la asam garam kehidupan macam mane.

kan~

yup, its true when we live longer, we gain lots of experienced but then we forgot something which is knowledge and ethics.

i don't know much.
klisye, muda lagi~~~lol

ladies and gentlemen, boys and girls:
tua muda or usia bukanlah penghalang bagi kite untuk terus menasihati dan memperingat benda2 yang baik.pahala dapat sama je.kan?

its just yelah, when we deal with them, the way we handle our talk or speech mestila lain sikit.

bile dengan kawan boleh la tegur macam ni:
woi, makan baca bismillahirrahmanirrahim dulu arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.......

takkan dengan pak cik/mak cik/orang lagi tua dari kite:
woi pok cik, makan tak bace bismillah....

we have manner kan with someone older than us.

tegur antara kawan2 adalah secara informal, kerana kite rapat.close to them.we know them and how they react.

with pak cik or mak cik, they are very sensitive to the young's.respect u know.yaaa do respect them.and please respect them.we have that manner.its not easy nak menegur or menasihati mereka/so use ur soft tongue and ur sweet words.even nanti kite jadi uncle aunty pun sama jugak.kan~

dan pak cik/mak cik pun kena la berfikiran terbuka untuk menerima nasihat yg baik dan elok.kdg2 kita hidup lama, tapi banyak yg kita leka dan tak ambil tahu.kisahnya bukan lama mane kite hidup atau banyak mana pengalaman kita.if u respect people, people will respect u.

so this is just my opinion and my suggestion coz sometimes i tengok kebanyakkan nya mereka2 yg muda bile nasihat yg tua, mesti yg tua tu buat mcm endah tak endah, kdg2 tak dipedulikan pun.so i'm hoping that hati kite semua lembut utk menerima yang baik.

 *post ini adalah draft semalam.kebetulan pagi tadi, tv9 pun pesan benda yang sama lebih kurang ini. instinct kuat kite boh!
LOL.=.="


Comments

Post a Comment

lots of love

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…