Tua Muda

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera to u, u ,u & u. :)

kite selalu kene bebel dengan parents kite.isn't it?

bla bla bla bla bla bla.annoying ain't?

thats how we feel when we are young.somehow when we get older and older we will be like one of them.so like macam kena tampar kat muke sendiri.

kadang2 orang tua rasa they should membebel or nagging coz dyorang dah cukup makan garam dilaut which salty kan.and mereka rasa if orang2 muda ni menegur or "membebel" also, dyorang rasa macam, what~

aku dah lama hidup.aku tahu la asam garam kehidupan macam mane.

kan~

yup, its true when we live longer, we gain lots of experienced but then we forgot something which is knowledge and ethics.

i don't know much.
klisye, muda lagi~~~lol

ladies and gentlemen, boys and girls:
tua muda or usia bukanlah penghalang bagi kite untuk terus menasihati dan memperingat benda2 yang baik.pahala dapat sama je.kan?

its just yelah, when we deal with them, the way we handle our talk or speech mestila lain sikit.

bile dengan kawan boleh la tegur macam ni:
woi, makan baca bismillahirrahmanirrahim dulu arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.......

takkan dengan pak cik/mak cik/orang lagi tua dari kite:
woi pok cik, makan tak bace bismillah....

we have manner kan with someone older than us.

tegur antara kawan2 adalah secara informal, kerana kite rapat.close to them.we know them and how they react.

with pak cik or mak cik, they are very sensitive to the young's.respect u know.yaaa do respect them.and please respect them.we have that manner.its not easy nak menegur or menasihati mereka/so use ur soft tongue and ur sweet words.even nanti kite jadi uncle aunty pun sama jugak.kan~

dan pak cik/mak cik pun kena la berfikiran terbuka untuk menerima nasihat yg baik dan elok.kdg2 kita hidup lama, tapi banyak yg kita leka dan tak ambil tahu.kisahnya bukan lama mane kite hidup atau banyak mana pengalaman kita.if u respect people, people will respect u.

so this is just my opinion and my suggestion coz sometimes i tengok kebanyakkan nya mereka2 yg muda bile nasihat yg tua, mesti yg tua tu buat mcm endah tak endah, kdg2 tak dipedulikan pun.so i'm hoping that hati kite semua lembut utk menerima yang baik.

 *post ini adalah draft semalam.kebetulan pagi tadi, tv9 pun pesan benda yang sama lebih kurang ini. instinct kuat kite boh!
LOL.=.="


Comments

Post a Comment

lots of love

Popular Posts