Skip to main content

Don't be afraid of science..

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and lalalalalal errrr hai..



Science student..amatlah sinonim dengan perkataan:
nerd
weirdo
bookworm
anti-social (ehhh..)
bla bla bla and so on..

don't be too afraid if u are in this field beb..hahhaha..especially student biology, biodiversity, dyorang akan macam:

"ape yang korang buat sebenarnye eh?"
"kaji benda lah.entah pape"
"pelik2 la korang study"

mula2, rasa cam annoyed la jugakkan dengan ayat2 seperti itu but lama kelamaan, wow..subhanallah..now i know that even tiny little things that we didn't even see with our naked eyes pun ada kepentingan..
yup, sesungguhnya Allah tidak menciptakan satu benda itu sia2..
even lalat pun ade kepentingan weh~~~..
sampah sarap yang mengeluarkan lendir or to be more scientific, enzyme nye boleh buat pencuci2 tandas bagai..

hurm..science, islam, al-quran much more related to each other..once u observe something or u get results from ur experiment, perasaan ketika itu, wah Allah the Greatest..wow..amazing..kan?

so why do u afraid to be like one of us..takut untuk dipanggil pelik, nerd, ulat buku, anti social what so eva.nahhhhh..just get rid off it..they just jealous..hahahahha...i'm quite disagree that science student is anti social..heh..we make friends tooo...yuhuuuu..

ya, its hard to make people understand what we actually doing..especially biodiversity student...sebab kita kaji benda yang orang rasa tak perlu pun benda tu nak dikaji..what is it for dude..like "u better study business, u can make money"..

na ah..research kami pun boleh make money u know..sekarang ni kalau research banyak kelebihan..terutamanya di support..without research, do u know orange contains vitamin C..where does it comes from?..heh..and make product from orange.if we don't know betapa berkhasiatnye buah orange tu, mesti kite pun cam "ape bestnye aku makan buah ni.rasa masam2 manis?.."..heh

the more we learn, the more we study, the more we don't know.like Prof emeritus Dato' Abdul Latif said.

so don't be afraid lor..

be a scientist u know how to make money, u know how to sell product, u know what is the important of one thing, u know about the nature and u can relate it with al quran.

so i am grateful to be one of this weirdo nerdy student..alhamdulillah, subhanallah, allahuakbar..because it bring me more closer to YOU Allah....


Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…