08 September 2013

Cerita Seorang Mualaf

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and hai evelibody..

kejadian berlaku di Secret Recipe IM, jam 12 lebih, 9/8/2013 (Sunday)..

a chinese customer came into SR..
aku lah yang pergi serve and ambil order dia and hantar setting sudu garfu untuk dia..

our conversation started when i was setting the spoon and chopstick at his table..

dia tanya, "gaji dekat sini berapa?"
i said , "dalam 900 lebih la..basic 900..erm nak dekat one thousand something."..

he said, "ooo..i kerja dekat hidayah centre..gaji 1000 o.."
i don't even know ada hidayah centre dekat situ..
but when i heard the company's name, it must be islamic punye company..

then he said that tempat tu macam islamik punye tempatla..
ajar tentang agama islam..

in my mind, "thennnn~~"

he said, "i actually revert to Islam"..
i was like what~.wohoooo..my eyes getting bigger u know..terharu, gembira and i am very happy for him..
alhamdulillah bertambah lagi seorang saudara kita..welcome..

i ask him, since when??
he said two weeks ago at UIAM near here..(at kuantan la)
dengan 3 orang arabic pun ada sekali..

and i ask him, "so u know dua kalimah syahadah, al fatihah"
he said, "yah yah..and mereka pegang kepala saya baca itu something..saya tak tau..saya tak tau arab maksud dia apa."

dan dia kata dia dah tahu macam mana nak solat..ade ustaz ajar dia solat..
dia dah kuasai 6 bahasa which are hokkien, mandarin, cantonese (and lagi satu bhs cina tu ape tah), malay adn english..dia still tak tahu arab..
and i said then u have to learn..then bile u baca, baru boleh tahu maksud baca al-quran..

our conversation continue..
dia kata dia tanya mak dia which is seorang sami (tak silapla) but seorang yang kuat agama budha and he also asked his christian'd friend who is their god..both of them did not give any answer..
but when he asked the arabian at the UIAM who is our god..the arabian said,  "ALLAH" then he revert to Islam..
masyallah..with just one answer, he is now one of us..

dia kata lagi dia dah tahu aurat semua, and that's why dia pakai seluar pendek yang tutup lutut tu..alaaa three quarter kan.haaa.
haih dia pun tahu aurat lelaki kat mane sampai mane..

then i asked him, do ur parents about this?..
he said, "no..i can't let them know and i can't let my friends know"
i asked why??
"because if they know, they will asked me to come back"
i said, "then u have to be strong"

i was like..how much his love to Islam..to know about Islam..
what about us???hurmm

dia kata dia tahu mengenai agama2 lain juga..dia study juga agama2 lain..

dia anak orang kaya..his father ade business..dia kata dia boleh je ambil alih perniagaan bapa dia and duduk rumah..getting what he want..but dia kerja dekat hidayah centre untuk rm1000.dia kata "stupid isn't it"
i said , "no, its not stupid"...

then order makanan dia sampai~~

so our conversation stop there..
dia kata dia nak makan dulu nanti nak solat, zohor pukul 1.15 kan..i said, 'aah'..
before that i cakap dekat dia, "jangan lupa baca bismillah."
then saya ada tolong bacakan doa makan untuk dia..hopefully dia boleh belajar slow2..

hurmm..terharu pun ade..gembira pun ade..semoga u terus mendapat hidayah Allah swt..
dia pun cakap dulu doktor kata dia ade IQ yang low..belajar agak lambat..
tapi bila dia dah besar dia dah boleh kuasai 6 bahasa..
now dia kata dia doa dalam bahasa dia la..
i said its ok..Allah can understand..

selamat datang saudaraku.. :)
*actually ade lagi cerita..tapi ni ringkasan je..heeee..

No comments:

Post a Comment

lots of love