Skip to main content

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.memang menguji minda dan ketahanan mental.mane ade mase nak bermain..duhh..tapi aku main2 jugak..bhahahahahah..kawan dengan budak2 yang pandai..budak2 yang dapat 4flat..budak2 yang rajin..budak2 banyak main tapi otak perghhh..aku rasa aku sorang je yang blur disitu..LOL..pointer aku mane pernah 3.00 ke atas beb..hahahahha..sem 1: 2.98, sem 2: 2.78 CGPA: 2.88..=.=""""""

3 tahun di UMT ..ape tuh UMT??..dengan bangga dan terharunya "UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU"..haaaaaaaaaaa..alhamdulillah la lepas ke sini..sejajar lah dengan pointer kat matrik tuh..bhahahahahhaha..
program: SMSG Pemuliharaan & Pengurusan Biodiversiti. haaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

masuk mula2 sem, pointer cam bese lar..mane penah 3.00..bhahahhaha..aku jenis redha je..ikut hang la nak dapat bape..asalkan jangan la 2.50 ke bawah..bhahaha...boleh lagi angkat muka tu..huh!

sem 2 hamik kauuuuuuuuu..memang kaw2 pointer gua jatuh..2.30 something..perghhh terkejut monyet la aku..tapi cam bese lar..aku redha je..bahhahahahahahhaha..

tapi bila naik sem 3, aku rasa semangat aku tibun2 berkobar2 nak study hard..sibukkan diri..pergi jumpa lecturer sorang2 dengan beraninya..wahhh..adakah ini aku??..aku dulu nak jumpa and bercakap dengan cikgu pun takut..tapi naik sem 3 dan alhamdulillah seterusnya aku pelik sikit..hahahahhahahaha

alhamdulillah tiba2 pointer ketika itu lebih 3.50..aku macam erkkk..adakah ini aku..???..aku biasanya 2 lebih je..hurmm..alhamdulillah rezeki atas usaha aku ketika itu..biasanya aku tak dikenali dengan pointer lebih 3 ni..tapi bile dapat pointer camtu, tiba2 nama ku diseru.."elehhhhhhhhhh koya la kau."LOL

hahahhaahah..tak dek la..
bayangkan lah pointer sem sebelum tu 2.30..tiba2 sem selepas tu 3.50..
and aku mula sedar and terfikir..kenapa dulu aku tak berusaha seperti usaha aku sekarang ni.
dan alhamdulillah walaupun tidak mendapat ijazah kelas pertama tapi pointer aku selepas tu tidak pernah bawah 3.00..rezeki Allah SWT..
tapi ini juga ujian aku sebenarnya..adakah aku akan bangga dan riak selepas aku mendapat pointer macam ni.hurm..janganlah begitu..

ini mungkin biasa bagi sesetengah orang..tapi bagi aku, aku bersyukur kerana walaupun aku tidak sepandai budak yang selalu cemerlang tapi kalau aku berusaha mesti boleh..

aku ingat lagi kata2 supervisor aku..waktu tu nak dekat presentation proposal..
"walaupun pada peringkat awal ni awak tak ok tak ape.asalkan jangan sekarang awak ok, nanti final presentation awak jatuh"

tak ade kaitan kan presentation tu..ahakzzz

mungkin sekiranya dari awal2 dulu aku cemerlang, dan tiba2 aku diuji dengan kejatuhan, mungkin itu lebih sakit..

sekiranya awal2 lagi aku jatuh, dan aku naik semula, kemudian aku jatuh kembali..mungkin aku lebih redha dengan ketentuanNya..

my mom always said "cubalah pointer tu atas 3.00"..

i always try to do my best mama..and alhamdulillah atas usaha selama 2 tahun untuk tingkatkan pointer itu 3.00 ke atas, kini aku boleh membawa pulang segulung ijazah dengan pointer 3 ke atas..yelah 1st year tu asyik 2.00 poniter jer..eheeeeeeeeeeee..

dan selama 2 tahun tu baru aku tahu betapa susahnya untuk naikkan pointer tu..walaupun dua kali mendapat 3.50 ke atas, satu kali menghampiri 3.5, satu kali 3.10 ke atas..bayangkan CGPA time sem 4 tu still 3.00 ke bawah..berdebar nak naikkan pointer..tapi alhamdulillah..walaupun bukan ijazah kelas pertama..

tapi kena ingat, memangla di universiti/matrik kejar pointer tapi kalau kurang practical, pun boleh menggugat peluang pekerjaan kita..try to speak english..in what accent u want..purffff..paling penting communication skill and able to work under pressure..kalau pointer tinggi melambung, tapi nak kerja tu asyik manja2 nak rehat je, useless jugak..cuma bayar ptptn je diskaun..ahakkkkkkkkk...

and even sekarang pointer 3.00 ke atas pun susah untuk dapat interview kerja.bermisai tunggu..LOL..
for those yang first class, maybe ade banyak advantage la kan..
sekarang ni i kerja waitress je tau..hahahahhaha..for me, kerja je lah dulu mane yang boleh, asalkan tak harapkan sangat duit parents..isk buat malu je harapkan duit parents sekarang ni..uhuk..

btw, i just want to share my story..for those yg masih study, berusahalah..tak rugi pun ilmu tu..put ur effort and passion in whatever u do..ingat Allah tengok usaha kita bukan tengok pointer kita belajar tuh..pointer solat nanti Dia tengok dulu..ha tu jangan lupa..
di dunia ni je orang tengok pointer kita belajar..heeeeee.belajarlah kerana Allah..

peace.
*mata anak mong sakit..sobs..

Comments

  1. Yup.
    Susah nak kekalkan pointer apatah lagi nak naikkan.
    Tapi kita tahu usaha kita takat mana... =D
    Pernah kecewa dengan angka 2.95..... Bayangkan lagi 0.05 ja nak jadi 3...
    Tapi redha.. ada rezeki, adalah......

    Good luck for your future undertaking. =)

    ReplyDelete
  2. bese la tu..sikit je lagi..rasa macam nak mintak dekat akademik je naik kn jd 3.00 ye dok..
    hahahaha.insyaallah..tq..and do ur best for final year..

    ReplyDelete
  3. wahh rasa cm smgt trus nk blajar..aku da 2 tahun kat u..asyik 2.5,2.7,2.3..xpnh dpt 3 ats..sob3

    ReplyDelete
  4. truskan usaha..jgn cpt putus asa..!!

    ReplyDelete
  5. Bro,.thanks for sharing this. i experienced that before. i finished my diploma with CGPA 2.67 what the heck. LOL honestly i'm kind of less motivated person! but now,. i did changed *a little* LOL now i'm in my third semester. 1st semester i got GPA 2.89, 2nd semester i got CGPA 3.68. I'm so freaking scared right now,. i kept googleling on how to maintain my CGPA, now, i found your blog, it really help me much to keep believing myself i can do it,.!! anyway you're superb,. from 2:50 boosted up to 3.50!! that's amazing.. congrats bro. ;) wink2 hehe

    ReplyDelete
  6. Thanks to u too bro,my first semester like hell i only get 2.23 pointer..
    i very sad, i feel like don't want to go on, but when i found this blog, i fell like theres is a big hope for to get 3.++.. thanks a lot better fall at first step then the final step.. i will never give up. Now i know what i have to do.

    ReplyDelete
  7. salam, cmna ye awak boleh naikkan pointer drpd 2 ke 3.0. sb sy rasa down sgt2 bila dpt pointer 2.78 pada sem 1 first year. masih ada peluang ke untuk sy naikkan pointer utk 7 semseter yg berbaki ni.

    ReplyDelete
  8. Tahniah alibi .
    Betul lah alibi gitau , nak cari minat tu susah . Sy ni pun sampai ke tahap degree tak tau minat ape lg . Belajar pun belajar jelah . Sampai satu tahap . Hari tu mase sem 1 3.5 sem 2 3.06 sem 3 1.9 sem 4 1.6 . Ade dua repeat nasib tak kena tendang je . Kira sekarang tak fikir dah minat mane minat ape ke . Y penting nak habiskan , walau x minat kalau usaha tu boleh walau pedih . Course sy agak mencabar . Bahasa arab pure . Hehe . Utk org y minat , dia boleh ah ckp , kalau study confirm dpt tinggi , utk org yg tak minat ni . Sy boleh rasa mcm mana perasaan tu . Ape pun skrg ni . . Fikir nak habiskan & cara nak score balik . Blog ni sangat2 bg inspirasi . Tahniah .

    ReplyDelete

Post a Comment

lots of love

Popular posts from this blog

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…