Skip to main content

A Good Slide Presentation

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & selamat ~

what is a good slide presentation?
how do i organised my slide presentation?
and ok tak presentation aku tadi? -erk debushhhhhhh-

so i put here some tips on how to have a good slide presentation.ok i'm talking about the slide..

1. less word, more pictures

if u put too much word, all u do is just read whats on the screen..and your eyes will not focusing at the audience..if you want to grasp your audience, you have to look at them..stare them..yeah..yeah yeahhhhhhhhhhhhhhh!!
=.="..ok..don't stare too much..its dangeroussss..~~~~
less word on the slide and tell a story about the pictures..



2. label the pictures/graph

so that it will be easier for the audience to understand what are you mumbling about..instead of you just using the cursor..

for example


3. describe the pictures/graph/tables

do not read the graphs..do not read the tables..do not read the pictures..eh how to read pictures, purfffff..whatever..as i told before, less word, more pictures..tell a story about your pictures/table/graph..

4. key word

do not put full sentences..save it for your speech..just put a key word..
would you agree if i said that you just read the screen if you put the full sentences??



5. 1 slide at least 1-2 minutes..is it ok?..but don't take it tooooooooooooo looooooooooooong~

sometimes people will get bored if you explain one slide for 20 minutes..and they will lose their focus..and they also start mumbling bla bla bla at the back..trust me..i do that..and you too..ahak!
but after you finish on one slide, freeze the slide for at least 20 seconds for the audience to look again at your slide..and take breath for the next one...

6. link

to make your slide easier and if there are too much info and stories you want to tell, just put a link or link it to the other slide..you have to be creative on this one..
erm highlight the word, and right click, tadaaaa ada edit hyperlink kan..haaa edit la kat situ..ke mane kau nak link kan slide kau..

7. hide slide

if lets say you just have 10 minutes presentation and maybe you have so much data to explain, hide certain of it and leave it for Q&A..if there is a question from the floor, then baru you show the slide la..faham tak..agagagagagag..ok like this,

i hope you see the red box there
if you want to hide this slide just go to slide show and click hide slide..simple~..or you can just right click on the slide you want to hide, and select hide slide..
urgghhh i have to use my presentation slides just for this.malu la sayaaaaaaa..*tamparlajulaju

so itulah..sikit-sikit about the tips..organised your presentation well..

i do not have a good slide presentation..if you ask me, duhhhh..no no..
its just some tips that came out of my mind..hahaha..and also from my experienced..
i'm still in learning process...when i give these tips, tak bermakna saya punya presentation baik, bagus, hebat sangat pun...duhhhhhhh..tapi hopefully it will become much better la..dalam pada bagi tips ni pun, sebenarnya tips ni untuk diri sendiri jugak..eheh..

so hopefully ia nya membantu..esp for PITA students..



 uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...

Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada ma…