Skip to main content

Kahwin & anak: BIG Tanggungjawab

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & hai,

Whats up and whats down?.
Feeling great, alhamdulillah
Feeling dull, al-quran will brings up ur happinessssssssss....weeeee

Well, its been a long time haven't memblogginnggg and menulis ayat2 sastera dan puisi..ahak..
Purff enough of this poyonesss..straight to the point..

I'm 24 (ohhh myyyyy), biasa la soalan bab2 kahwin and pasangan hidup and bf and jodoh ni berleluasa time ni..nak-nak lagi member ramai dah membina masjid..maka semakin menjadi2 la topik hangat budak 20-an ni..
lelaki single cerita pasal perempuan..
perempuan single cerita pasal lelaki..
alah admit lah..(aku pun begitu, kihkih)

adakah anda tahu bahawa kahwin ini bukanlah main-main dan bukan untuk test2..dan bukan sekadar nak tunjuk kat ex hang yang hang dah kahwin dengan orang lain (duhhhhh)..
kahwin ni tanggungjawab yang dipikul nanti tersangatlah besorrrrr..
malah lebih besor daripada daripada keinginan untuk berkahwinan untuk memiliki pasangan..
lebih besorrr lagi daripada korang rasa tak sabar2 nak hidup bersama pasangan korang..

pernah tak hangpa teringat dekat ayat 2:30,
Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat ; Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi....."..

mesti dan messsttttiiiiii setiap pasangan mengimpi2kan nak melahirkan zuriat, baby, anak..sape tak mau anak?..kan??..
pernah tak korang memikirkan tentang anak2 hangpa tu sebenarnya khalifah dimuka bumi?
untuk melahirkan zuriat/baby, bukan sekadar suka suki memenuhi keinginan mahu anak tapi Allah bagi tanggungjawab dekat kita, latih anak tu, ajar anak tu supaya dia menjadi seorang pemimpin, khalifah, yang menyebarkan kebenaran tentang Islam.

mungkin ketika baby itu lahir, kita akan mendoakan semoga jadi khalifah di muka bumi, jadi anak yang soleh dan solehah..bagus doa sebegitu..memang wajib kita mendoakan yang baik2 untuk anak2 kita..tapi masalahnya apa?
masalahnya selepas itu adalah cara didikan kita kepada anak kita..mahu jadi anak soleh, tapi didedahkan dengan perkara yang tiada kaitan dengan agama..
jadi dimana parenting mengikut Islam?..

sekiranya kita tahu lebih mendalam tentang tujuan Allah hidupkan kita dimuka bumi ini, kita akan tahu tujuan kita melakukan sesuatu perkara..even nak melahirkan anak pun kita kena tahu tujuan kita melahirkan anak..bukan sekadar, i nak baby girl..oh i nak baby boiiiii..no no..its more than that..

aku belum berkahwin..bile?..Allah dah tentukan tapi aku tak tahu..calon?..Allah dah sediakan yang terbaik untuk aku, dan aku tak tahu sape dia..titik..kih..
mungkin aku belum merasai sepenuhnya tanggungjawab dan perasaan mempunyai anak dan menjadi seorang isteri..namun aku berharap nasihat2 diatas ini juga menjadi nasihat pada diriku di masa hadapan nanti..
apa yang diperkatakan dalam entry kali ini adalah hasil daripada tarbiyah yang aku pelajari dan pemerhatian sekeliling dan pemikiran gue..

*anak sedara pun aku tak reti nak jaga lagi..macam mana dengan anak sendiri nnt..mampukah aku?..sobs*


Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada ma…