16 April 2015

Kahwin & anak: BIG Tanggungjawab

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & hai,

Whats up and whats down?.
Feeling great, alhamdulillah
Feeling dull, al-quran will brings up ur happinessssssssss....weeeee

Well, its been a long time haven't memblogginnggg and menulis ayat2 sastera dan puisi..ahak..
Purff enough of this poyonesss..straight to the point..

I'm 24 (ohhh myyyyy), biasa la soalan bab2 kahwin and pasangan hidup and bf and jodoh ni berleluasa time ni..nak-nak lagi member ramai dah membina masjid..maka semakin menjadi2 la topik hangat budak 20-an ni..
lelaki single cerita pasal perempuan..
perempuan single cerita pasal lelaki..
alah admit lah..(aku pun begitu, kihkih)

adakah anda tahu bahawa kahwin ini bukanlah main-main dan bukan untuk test2..dan bukan sekadar nak tunjuk kat ex hang yang hang dah kahwin dengan orang lain (duhhhhh)..
kahwin ni tanggungjawab yang dipikul nanti tersangatlah besorrrrr..
malah lebih besor daripada daripada keinginan untuk berkahwinan untuk memiliki pasangan..
lebih besorrr lagi daripada korang rasa tak sabar2 nak hidup bersama pasangan korang..

pernah tak hangpa teringat dekat ayat 2:30,
Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat ; Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi....."..

mesti dan messsttttiiiiii setiap pasangan mengimpi2kan nak melahirkan zuriat, baby, anak..sape tak mau anak?..kan??..
pernah tak korang memikirkan tentang anak2 hangpa tu sebenarnya khalifah dimuka bumi?
untuk melahirkan zuriat/baby, bukan sekadar suka suki memenuhi keinginan mahu anak tapi Allah bagi tanggungjawab dekat kita, latih anak tu, ajar anak tu supaya dia menjadi seorang pemimpin, khalifah, yang menyebarkan kebenaran tentang Islam.

mungkin ketika baby itu lahir, kita akan mendoakan semoga jadi khalifah di muka bumi, jadi anak yang soleh dan solehah..bagus doa sebegitu..memang wajib kita mendoakan yang baik2 untuk anak2 kita..tapi masalahnya apa?
masalahnya selepas itu adalah cara didikan kita kepada anak kita..mahu jadi anak soleh, tapi didedahkan dengan perkara yang tiada kaitan dengan agama..
jadi dimana parenting mengikut Islam?..

sekiranya kita tahu lebih mendalam tentang tujuan Allah hidupkan kita dimuka bumi ini, kita akan tahu tujuan kita melakukan sesuatu perkara..even nak melahirkan anak pun kita kena tahu tujuan kita melahirkan anak..bukan sekadar, i nak baby girl..oh i nak baby boiiiii..no no..its more than that..

aku belum berkahwin..bile?..Allah dah tentukan tapi aku tak tahu..calon?..Allah dah sediakan yang terbaik untuk aku, dan aku tak tahu sape dia..titik..kih..
mungkin aku belum merasai sepenuhnya tanggungjawab dan perasaan mempunyai anak dan menjadi seorang isteri..namun aku berharap nasihat2 diatas ini juga menjadi nasihat pada diriku di masa hadapan nanti..
apa yang diperkatakan dalam entry kali ini adalah hasil daripada tarbiyah yang aku pelajari dan pemerhatian sekeliling dan pemikiran gue..

*anak sedara pun aku tak reti nak jaga lagi..macam mana dengan anak sendiri nnt..mampukah aku?..sobs*


No comments:

Post a Comment

lots of love