Skip to main content

Viral: Share or Not

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wahai kengkawan-kengkawan sekalian~

So, macam mana life?.alhamdulillah still bernafas dan mampu mengembangkan perut dan badan kan?.haha.alhamdulillah Allah memberi kita peluang untuk hidup dan bertaubat kerana kita adalah hambaNya yang tidak terlepas dari dosa, namun pengampunan Dia sentiasa terbuka luas seluasnya.

Well..well..well..its been a long time tak meruncingkan jari dengan blog kerana meruncingkan jari dengan thesis..aih pray that i able to finish my msc soon.i mean reallllyyyyyy sooooonnnn..i mean THIS YEAR!!..insyaallah..and semoga korang juga akan dipermudahkan urusan..

Ok straight to the point, to the big title.
Why am i choosing this issue is because of we, people sometimes over react or over thinking or over yang everything over.its like people nowadays people are taking care of other people toooo much.wayyyy tooo much.u know what i mean?.

"hey, c'mon, is it wrong taking care of other people?.humanity kot.benda ni kita patut tegur kot.benda ni patut jadi pengajaran dekat semua orang kot."

wooohooooo..calm down~..i'm not saying that all of those are wrong, yet it is not right to bash other people of what they're doing.we didn't even think about other feelings.let say if u r the chosen one to be viral.shame?.u know u r shame, so why u did that?.

media sosial bukan tempat untuk mengviralkan perkara2 yang tidak elok dipandang, atau tempat membalas hujah2 yang tak kehabisan, atau tempat untuk share all ur personal activities without limit.no.i admit, once i am one of those yang menjadi hakim facebook but i realize that people still with their thought and still arguing the small matters.which later become the big matters.so what did u get?.anger, not satisfied that he/she did not agree with ur statement.so, tak dak guna pun kan?.

kadang2 benda2 remeh pun kita nak argue.seperti trend sekarang, be like ... jadilah seperti ...
i've seen many comments yg cakap macam2.tak kurang juga yang membash page2 islamik.
kita selalu mengatakan yg we love rasulullah, and hanya dia sahaja contoh yang terbaik yang Allah ciptakan.kerana dialah yang sepatutnya kita contohi at the first place (33:2).so why u nak doubt or argue dengan statement yang Allah dah beri.
u know what, ini kerana ibadah, akhlak, aqidah terpisah daripada kehidupan.thats why we r arguing the small matter yg tak sepatutnya kita arguekan. semata2 nak dapatkan perhatian yang lebih, ramai orang like n share, no point dude.

pagers-pagers juga tidak lari daripada memberi hujah-hujah yang sama ada mem'back up' and membangkang berita2 daripada page lain.sekiranya hujah tersebut adalah realistic dan tak lari daripada perkara yang boleh up kan kemarahan or ketidak puasan hati orang lain, i guess it should be ok.if not, silence is the best way.u can discuss with ur friends belakang2.tak perlu update pun.to be safe.coz each of us, have our own view or pandangan masing2.sometimes apa yang kita fikir tak sama dengan orang lain fikir.same goes to me here.apa yang aku tulis sini adalah my point of view, ada orang boleh terima dan ada orang tak boleh terima.


cara kita nak memberi pengajaran atau menegur perbuatan sesorang itu bukan lah dengan cara mengviralkan dengan terus memberikan kata2 yang sinis, sarcastic, kesat.that is not what islam told us to be.Allah ajarkan kita supaya ajarkan kepada orang itu dengan ajaran yg baik dan bantah dengan cara yang baik.tak percaya?.buka 16:125.dan kalau kita dah tegur pun orang tak nak terima maka sabar tu adalah lebih baik.its in the next ayat (126).

benda viral tak sepatutnya menjadi aib seseorang.dan untuk kita juga yang suka update activities either on fb, insta, tweet etc, we should be more careful la.its not everything we can share on media social.kita wajib tapis.terutama sekali kepada gegurls dan wewomen.we need to take care of aurah, facial expression.
"dah tu, tak leh la nk buat kenyit2 duck face?".
for me, its a no.u can smile but not too overload ok.kerana lelaki, imaginasinya bermacam.kalau ada awan kepul2 keluar dari atas kepala dyorang, scary kot kalau korang tahu apa dyorg pikir.haaaa.

viral.boleh jadi fitnah kepada si pengviral atau kepada mangsa viral.fitnah is memang dosa besar.so we should beware.before u share something, make sure it is from news yang sah dan sahih, tidak mendedahkan aurat lelaki/wanita, tidak mendatangkan kemarahan org lain.so, if u r not sure about the news, just let it go.and kita perlu tapis pagers2 ni.kerana ada je page yang menyebarkan kebaikan mahupun keburukan.pagers ni bila ada orang report baru dia viral.jadi kita pun janganlah jadi reporter yang tak bertauliah yang sengaja mengapi2kan orang.boleh?

we have lots and tons of work to do. always remember, kerja 51:56 and 2:30 sepatutnya tidak berhenti.berbanding dengan kerja-kerja membash orang.waste of time.
i'm so sorry from what i've said here.cuma, ianya adalah satu isu yg dah lama terfikir.and i'm not saying i'm too good and all the things i mention is not 100% correct.
cuma, jomlah kita, lets be a better and good person.yes i invited u together to be someone who've been good to our deen, to Allah.we live because of Allah. (al-ikhlas:1-4).to seek His attention.harapan dan perhatian tu bukan terletak pada manusia tapi pada Dia.sebab tu ibadah merangkumi akhlak dan aqidah.

notapendek: i am no good at english tapi acah2 duduk obersea.sorry for the grammar.haha.
i am here not just to membebel but also to remind myself.

Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada ma…