Skip to main content

Alhamdulillah, Aku Diuji

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & good (morning/afternoon/night).

I still remember the date, day and time. It was happened last Safar/December 2015.6th Dec 2015, Sunday, 7.40pm.I have no idea what i'm doing by that time.Yang aku cuma ingat, aku tengok air keluar daripada soket dan keep keluar dan keluar.Time tu hujan.Penyambung atap yang tengah-tengah tu satu dah tercabut sebab angin kuat.Wiring rumah pulak memang bermasalah sejak dulu lagi.Satu plug terbakar, rumah akan black out.Aku dan jiran sebelah yang baik sangat, tolong cari orang nak naik untuk tutupkan atap tu.Tapi disebabkan musim hujan jadi ada yang tak berani naik dan busy.Call owner rumah, katanya nak datang.Tapi nak dekat seminggu lebih tak datang2.Mungkin dia pun ada masalah yang kita tak tahu.

So pada hari kejadian, hujan tengahari tak silap, lebat jugak.wohoo tak boleh jadi ni.time tu yang aku pikir nak tak nak memang kena panjat siling dan tadah dengan besen ke or apa2 je supaya air tak masuk dalam soket.Then i decided, ok kena panjat.Mula-mula, aku naik and duk dekat tangga je, tapi kawan aku ni ajak tengok sekali sebab serius basah and bertakung air dalam tempat wayar tu.I said to her, "tapi saya gayat nak naik".but then aku buat2 cool, naik la jugakkan.haha.then bila dah buat investigation ala2 CSI gitu, so one of us decide untuk turun ambil plastik.Akulah yang decide untuk stay kat atas dan kawan aku turun.hehe.I was wandering around.Then suddenly, aku terpijak atas siling, dan bunyi macam gajah jatuh.boooooommmmm..eh tu bom..the sound, cannot described by word..

Aku tak tahu apa yang dah terjadi coz collapse sekejap.Gelap.Macam tidoq.Tapi aku dengar kawan aku panggil daripada jauh, 'Wani, hazwani, wani".I was trying to open my eyes, but i don't see anything.It was all black.I was thinking of death.But then it became more clearer and i can see my friend.She just looking at me as she was shock too.
I cannot move, and I ask her, 'apa yang dah jadi kat saya?'.
and she said, 'erm bibir awak bleeding'.I dont know my condition by that time, aku angkat kepala sikit dan tengok darah menitis.thats all.dan tak boleh bergerak langsung.I guessed one part of my bone cracked.and yes.patah.

Moment naik ambulans dan orang keep asking, what happened, macam mana boleh jatuh and bla bla bla.it was very tiring actually to explain.dan semua orang respon dengan geleng kepala.yela sape nak angguk.heh.dan aku sangat ready untuk mendengar bebelan2.haha.yup, itulah yang aku dapat.i was ready for people to call, mengarut, ko bersalah, ko tak betul, gila, etc.haha.

Tapi hanya less than 5 persons yang memberikan kata2 yang aku harapkan.bila My best friend sampai rumah on the next day, she look at me and she cried (time ni dah kat rumah sewa).i ask her, "kenapa ko menangis, sepatutnya aku yang menangis sebab sakit".she said, "sebab aku tak ada time kejadian.Allah bagi kau ujian wani untuk kau lebih kuat".
Then one of my friend said, "jelesnya Allah bagi ujian dekat akak macam ni, sebab nak akak jadi kuat.saya tak tau ujian saya apa."

Masyaallah.being jealous of me?.because of this test?.jawapan yang pelik dan rare bagi aku.but then i try to reflect back what i've done and why Allah still give me one more chance to breathe.i felt from 10ft high.
so this is not just a reminder for me but for u also.

it reminds me of al-ankabut:2.
do we think we are not being tested.?.its like when its the end of the semester u have examination.right?.through the semester period, u only have test or quiz which is not as big as the final exams.what do we do when it comes to final exam?.we pray hardly, suddenly al quran became our best friend, berdoa bersungguh2 ni.but after the exams what do we do?.party.shopping.
sama juga macam ujian ni.bila kita diuji baru kita ingat siapa tuhan kita.
but once Allah dah tolong kita melepasi ujian tu, kita lupa siapa yang tolong kita..aku teringat surah al-isra:62 & yunus:12 (sila buka al quran anda~~)..heee

ianya satu reminder yg sgt2 besar..ujian yang Allah beri kepada kita bukan sekadar untuk mentarbiyah kita tapi mentarbiyah orang2 disekeliling kita juga..

ujian ni baru sikit..sahabat ujian dyorang lagi core..patah tangan, kaki bukan sebab jatuh siling tapi sebab berperang..aih..

hidup kena move on.!


Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada ma…