Skip to main content

Cerita Budak 2 Pointer:Part 2-Tips

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt & good day everyone,

Alhamdulillah, we still stay in this last 10 ramadhan and its time to speed up for lailatul qadr. Semoga Allah mengizinkan kita semua berada pada malam yang mulia itu, insyaallah.

Btw, entry kali ini adalah sambungan daripada entry yang sebelum ni which is:Cerita Budak 2 Pointer
Since i've been received few emails regarding on bagaimana cara nak up kan pointer daripada 2 pointer kepada 3 pointer.So here are some tips from me BUT tips ni cuma pandangan aku sahaja, pendapat setiap orang berbeza2 and you may choose which one you want.

1.Konsep tawakal usaha tawakal doa tawakal tawakal
konsep yang selalu kita pegang, tawakal itu berada di penghujung.sebagai contoh, bila kau dah tak tau nak study, then kau akan cakap "tawakal je lah".*aku pun.hik*

tapi sebenarnya konsep tawakal tu berada pada sebelum nak start sesuatu, dah start, pertengahan dan akhir.kenapa?
sebab penyerahan urusan kita kepada Allah bukan ada pd garisan penamat je, tapi ianya ada pada sepanjang masa jadi rugilah kalau kita tak grab daripada permulaannya lagi.betul tak?


2. Yakin yg Allah memberi rezeki
actually yakin dan tawakal ni boleh berada dalam satu point.ianya tidak lari jauh.tanpa keyakinan terhadap Allah, bila kita jatuh or dapat pointer yang tak berapa best, dah usaha banyak tapi pointer tak naik2, kita akan questioning "why" dan tak puas hati dengan apa yang Allah beri.yakinlah apa yang Allah dah berikan kepada kita tu, itulah yang terbaik utk kita.



3. Redha
redha ni sebenarnya adalah berlapang dada dengan setiap apa yang Allah tentukan.keputusan tinggi or rendah, redha.thats the best

4. Fokus
Kita sebenarnya banyak je masa tapi kita tak fokus.Bila ada mood baru nak buat kerja.Tak boleh la macam tu dek non.

siapkan kerja2 assignment2 tu dulu.barula buat kerja lain.masalahnya kita ni terlalu banyak menghabiskan masa dengan benda2 lain dan akhirnya menyalahkan perkara itu ini sebab tak dapat siapkan assignment dan pointer exam jatuh.fokus one by one.

5. Feeling determined


setiap kali kau berangan, make sure angan2 tu logik untuk kau achieve dalam kehidupan ni.

you know who u r.

6. Ikut betul2 time table yg kau rancang@disiplin
ku percaya ada sesetengah daripada korang akan buat time table kononnya nak study pukul berapa, lalalala kan.jangan kononkan je, tapi BUAT der~.
macam aku dulu, aku akan buat kerja pukul 9pm - 11pm.if nak stay up, kul 11pm rehat, kul 12 sambug balik, then tidur dalam pukul 1.30am.

7. Kelas bukan tempat update status
aku faham, kelas adalah tempat yang membosankan dan time tu la kau nak update status la, stalk orang la, berbisnes online la.u know what, aku seronok pergi kelas walaupun pada asalnya aku malas nak pergi kelas.because i've learned something new.even benda tu macam tak berkait rapat dengan aku pn.nak dapatkan ilmu macam tu, mungkin tak dapat kat tempat lain.
jadi jangan buat benda lain dalam kelas..unless tak boleh fokus sgt, lepas kelas kau tanya la kawan2 kau benda yang ko tak dapat nak grab tadi.

8. Notes
Notes ni kalau kau rasa kau just salin tapi tak faham or tak hafal pun, tak perlu buat.bazir kertas.carila cara yang paling muntij (efektif) untuk kau fhm dan ingat.
kalau aku, aku lebih suka berbincang dgn kwn2.tengok lecture notes, bincang.tak salin sangat pun.kalau salin pun, salin definition sahaja.

9. Chill out
tak perlu kalut2 dek non..tenang..chill..sandarkan segala2ya pada Allah SWT..


Insyaallah, mudah-mudahan ianya sedikit sebanyak membantu anda.
Pointer tu penting tapi tak perlu kalut sangat.Yang paling penting adalah hubungan kita dengan Allah..Sekrianya kita jaga hubugan kita dengan Dia, mesti Dia akan bagi kita sesuatu yang tak disangka2.
Entahla, aku bukan orang yang bijak pandai.Setakat ni yang straight A pun UPSR je.hahahaha.

Namun Allah bagi aku satu rasa yang aku pun tak reti nak describekan.Ibarat ada satu rasa dalam hati tu kata, :Just depend on Him:.
kadang2 kita pikir macam2 kan untuk naikkan pointer?.
kadang2 kita rasa kita usaha macam2 kan untuk dapatkan dekan?
mungkin kita cuma terlupa satu benda, iaitu untuk menyerahkan segala urusan kepadaNya daripada awal lagi.


#Ramadhan masih berbaki lagi beberapa hari. Jom speed up to seek Allah attention and forgiveness.
Raya?.Tunggu dulu.

Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…