02 August 2016

Aku, Handphone dan Ayah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and evening..since aku menaip pada waktu petang..

entry kali ini, mungkin mempunyai perasaan yang bercampur baur atau mungkin haru biru..haha..
i rarely talk about ayah..indeed, dekat mana2 pun jarang berbicara tentang ayah..
alhamdulillah, aku masih ada ayah..orang lain ada yang dah tiada ayah, sejak dari kecil..



bila kita sebut tentang ayah, abah, daddy, abi etc yang kita panggil utk ayah kita, dibayangkan seorang yang garang, tak banyak cakap..but my dad tak garang sangat and he is talkative..
ada yang rapat dengan ayah dan ada yang tak, kan?
aku jarang bercakap dengan ayah sebab aku lebih close to my mom..eheh..anak mak~~
wuuuuuuuu
but one thing about me and my dad, yang membuatkan aku rasa a bit sayu la kan, aku tak dapat bagi keperluan dia bila dia meningkat usia..

i started to realize that i never give him a present for his birthday or on any special dates..
i started to realize it bulan puasa baru-baru ni..
he told me handphone dia ada masalah..kadang2 tak dapat call, kadang2 hang..
mama pun told me the same thing.
so i was thinking to buy him a new one..

and i bought him lenovo yang murah bawah rm300..
itu je yang mampu time tu..
tak pela..

back then, aku banyak merenung la lepas tu..
handphone aku hilang sebab kena curi..
untuk aku, aku beli handphone yang lebih mahal (tapi tak adala sampai rm1000..hamboih)..
lenovo jugak..
for those who do yang murah2


time form 4 handphone kena curi jugak..
tapi ayah aku gantikan dengan handphone yang baru..pilih je mana2..

tapi sekarang aku tak dapat nak gantikannya dengan mana2 handphone yang dia boleh pilih..
katanya nak oppo..tapi erkkkkk, bajet tak cukup..
he called my mom, i heard what he said..he was so happy then..

kalau aku tak dapat apa yang aku nak, mau merajuk sampai puasa 30minit..haha..
tapi itulah ayah..
dia tak mengharapkan apa2 sangat pun daripada anak2 dia..
guess he just want to live happily..
let him be..
same goes to mama..

yosh sape tak nak happy..
hurm, bukan nak kata aku boleh bagi handphone tu pada ayah atau mahu tunjuk baik or what so eva orang nak fikirkan..
tapi kerana ianya membuatkan aku tersentuh dan merenung kembali apa yang ayah telah korbankan untuk family..
alhamdulillah..

hadiah pertama untuk ayah <3

No comments:

Post a Comment

lots of love