Skip to main content

Jiwa Yang Bermujahadah

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt.

Hati,
Sukar untuk digambarkan,
Sukar untuk dijelaskan,
Sukar untuk diungkapkan.

Apa yang terlintas,
Adakalanya menjadi rahsia,
Adakalanya dijelaskan,
Yang menjadi aib,
Ditutupi oleh Tuhan.

Yang berbeza antara kita,
Hanya lah ujian yang datang,
Tapi punya aqidah yang satu,
Saat kau yakin bahawa Allah membantu.

Saat teruji dengan manusia,
Sedaya upaya kau menegakkan yang benar,
Sedangkan manusia tetap dengan sangkaannya,
Sedangkan kau ingin memperoleh kepercayaannya,
Tapi kau tak mampu,
Untuk mengawal hatinya.

Saat teruji dengan perkara dunia,
Kau rasa kau tidak boleh lepas,
Adakalanya rasa ingin lari,
Jauh,
Jauh sekali,
Namun tidak bermakna jauh,
Kau dapat lari.

Allah Maha Mengetahui,
Allah Maha Halus,
Allah Maha Teliti,
Allah ketahui bahawa kau inginkan kebaikan,
Didatangkan ujian,
Disangka Tuhan tidak mengenal diri ini,
Sedangkan ujian,
Untuk membawa kita kembali kepadaNya.

Allah tahu kau sedang bermujahadah,
Allah tahu kau sedang berperang,
Dengan nafsu dalam diri,
Allah tahu kau sedang berubah,
Allah tahu niat mu yang sebesar zarah,
Bukan Allah tidak tahu.

Jiwa yang adakalanya keliru,
Antara haq dan batil,
Adakalanya kuat
Dalam memilih akhirat,
Adakalanya lemah
Saat memilih dunia.

Siapa tidak mahu kembali ke syurga,
Dan Allah sedang mempersiapkan kau ke sana,
Dengan jiwa-jiwa yang bermujahadah,
Semata-mata untuk bertemu Yang Esa.




Comments

Popular posts from this blog

Cerita Budak 2 Pointer

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt and yeay convocation is just around the corner..alhamdulillah, finally..


daripada tadik belajar abc, balik rumah ayah tanya: "dekat sekolah belajar ape rini"
aku jawab: "ape2 je lah"..bhahahahahahhaha

6 tahun belajar di sekolah rendah..waktu tu aku rasa aku lah pelajar yang tergolong dalam kalangan pelajar2 perempuan yang tinggi daripada budak2 laki..dan sekarang aku lah yang paling rendah daripada dyorang..bhahahahahahah!!..upsr time rase cam "elehhh"..

5 tahun di sekolah menengah adalah masa aku mencari apa yang aku minat dan apa yang aku tak minat dan mencari identiti diri yang pelik ini..masa sekolah menengah adalah masa kemuncak dimana hormon menggatal nak bf la, mengumpat, mengata, semua lah.bhahahahahhaha..time ni baru tau betapa sakitnye pmr tak dapat straight A..sampai kat SPM redha je lah..bhahahahahahhaha..

1 tahun di matrikulasi , menguji my brain yang sangat lampi dan agak lembap sedikit ini.perghhh.mema…

Ada Jodoh Ada La~

May Allah Bless Us

Assalamualaikum wbt..hai girl girl..hai boboi..debushhh..

bila menjangkau umur 20-an ni, u can't run from this, "kau bile lagi?..kau kan ramai calon..kau kan hot setappp.."
and bila tengok sepupu sepapat kawan2 dah tunang rasa macam;
"bestnye korang dah kahwin/tunang..kita ni bile la lagi..tak ade sape pun..ntah, nanti ade jodoh ade la..ahahahaha (Gelak gedik~.)..LOL

macam tak dek bende lain nak bincang..balik2 sal bf/gf/kahwin..
selagi kau tak kahwin selagi tu la duk cakap gitu..
dah bile nak kahwin???

eheee ade jodoh ade la~~..ahakkkzzzzzzzz..tampar kang..piunggggggg

ade jodoh ade la..hurmmm..ade jodoh ade la..hurmmmm lagi..

setiap orang, Allah dah tetapkan pasangannya siapa..cuma kita je yang tak tahu..
ade yang rasa dia dah jumpa jodoh dia yang the best, berangan nak kahwin ala2 english style gitu but at then end "sampai hati u buat i macam ni.."..purfffff..*alamak terasa pulak eden..ahakkkk

so it doesn't mean kalau u all tak ade …

Hari-hari, hari Mama

May Allah Bless Us

Its been long long long very long time..
Tak menulis..
Tapi hari ni, jari jemari terpanggil untuk menulis sesuatu..
Special for my mama..
Tak tahu pun hari ni adalah hari ibu..
Because every day is a special day that Allah gave her to breath, live.
Alhamdulillah.

_____________________________________________________________

Dari kecil hingga ke besar kita dijaga,
Susah senang ada bersama,
Demam, sakit,
Namun diri & jiwa suka menjauh,
Kononnya suka berdikari,
Tidak terikat,
Tapi hakikat,
Pulang ke rumah,
Ingin merenung wajah.

Namun bila dewasa,
Kita mula disibukkan mencari wang,
Berkahwin,
Dan akhirnya tertumpu pada diri sendiri, lagi,
Ibu dirumah,
Sakit pening, makan minum,
Keseorangan,
Kiri, kanan, depan, belakang,
Tiada siapa.

Ingat ibu seperti biasa,
Kerna,
Masih hidup,
Mana kita tahu,
Saat dia sedang bertarung,
Kita masih dalam tempurung,
Hanya berfikir tentang diri sendiri.
Masih.

Jiwa yang sepi,
Namun Allah sentiasa menemani,
Tahajudnya menghiasi dimalam h…